18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Вернисаж: 55 артисти от Европа запечатват творческия процес в „Хербариум“

Хербариумът като място за съхранение на идеи“ е заглавието на вернисаж в Софийския – арсенал Музей за съвременно изкуство, който се открива днес – 8 април, от 17 часа.

Изложбата включва 55 автори от България, Италия, Франция, Япония, Нидерландия, Испания, Полша, Финландия, Турция и Австрия.

Заедно с куратора Ирина Баткова те изследват работната среда в съвременната култура, в която се раждат и обменят идеи. Фокусът на „Хербариум“ е да се създаде колекция, запечатала в кутии творческата енергия на различни поколения творци по целия свят. Съдържанието на всяка кутия е придружено от описание и звуков файл с гласовете на авторите, които ще бъдат представени в изложбата и на уебсайта към проекта. Поканените художници избират двама нови участници – така проектът проследява креативните контакти в света на изкуството. Развитието на колекцията няма ограничения във времето, тя нараства експоненциално с всеки нов участник, докато не бъде обявена заключителната изложба.

На уебсайта www.herbariumcollection.com ще бъде публикувана цялата информация, събрана в процеса на развитието на архива. Всички творци ще бъдат представени както с кутиите за колекцията, така и с допълнителна селекция на снимки от техни избрани изложби и произведения. Тази виртуална база данни ще бъде достъпна за всички – изследователи, куратори, галеристи, студенти или любители на изкуството – които се интересуват от механизмите, чрез които функционира съвременната култура.

 

Related Articles

Продават дома на Фреди Меркюри в Лондон

Къщата на Фреди Меркюри, в която певецът изживя последните десет години от живота си, се продава, съобщи агенция "Асошиейтед Прес“, цитирана от БТА. За имота...

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ