15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Венеция: Прегради от стъкло и бетон пазят базиликата „Сан Марко“ от опустошителни наводнения

Ефективно съоръжение от стъклени прегради е инсталирани около базиликата „Сан Марко“ във Венеция. Целта е то да предпазва мраморните й колони и ценните мозайки от честите наводнения, предаде Асошиейтед прес. Новите бариерни са изработени от стъкло, монтирано върху основа прегради са от брониран бетон, вкопани под настилката на площада „Сан Марко“, за да устоят на силата на прииждащата вода. Системата може да задържи до 1,10 м вода на площада, което се равнява на прилив от 1,90 м над морското равнище, уточнява Марио Пиана, архитект и специалист по реставрация, който отговаря за „Сан Марко“. Той допълва, че стъклените и бетонните прегради са част от по-голям инженерен проект за създаване на серия от канали под повърхността на църквата и едноименния площад, които да отвеждат водата от лагуната и да не позволяват тя да залее площада.

Венеция, която е построена върху дървени пилони сред канали, се бори с наводненията още от основаването си преди 1600 години. Но подобно на други крайбрежни райони, повишаването на морското равнище и по-екстремните метеорологични условия, които учените свързват с изменението на климата, означават по-чести приливи. Докато базиликата е построена на една от най-високите точки на Венеция по онова време, сега тя е на една от най-ниските в града поради свличане на земни маси и повишаване на морското равнище. В резултат на това „Сан Марко“ се наводнява повече от останалите места в града.

Наводнението през ноември 2019 г. беше особено опустошително, тъй като водата не се оттече бързо след многократните порои, оставяйки части от базиликата потопени до 24 часа.

Related Articles

Изграждат Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в с. Голяма Желязна

В троянското село Голяма Желязна започна строителството на Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти. Инициативата “Шарена Задруга” беше обявена още преди година...

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ