13 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Венеция: Прегради от стъкло и бетон пазят базиликата „Сан Марко“ от опустошителни наводнения

Ефективно съоръжение от стъклени прегради е инсталирани около базиликата „Сан Марко“ във Венеция. Целта е то да предпазва мраморните й колони и ценните мозайки от честите наводнения, предаде Асошиейтед прес. Новите бариерни са изработени от стъкло, монтирано върху основа прегради са от брониран бетон, вкопани под настилката на площада „Сан Марко“, за да устоят на силата на прииждащата вода. Системата може да задържи до 1,10 м вода на площада, което се равнява на прилив от 1,90 м над морското равнище, уточнява Марио Пиана, архитект и специалист по реставрация, който отговаря за „Сан Марко“. Той допълва, че стъклените и бетонните прегради са част от по-голям инженерен проект за създаване на серия от канали под повърхността на църквата и едноименния площад, които да отвеждат водата от лагуната и да не позволяват тя да залее площада.

Венеция, която е построена върху дървени пилони сред канали, се бори с наводненията още от основаването си преди 1600 години. Но подобно на други крайбрежни райони, повишаването на морското равнище и по-екстремните метеорологични условия, които учените свързват с изменението на климата, означават по-чести приливи. Докато базиликата е построена на една от най-високите точки на Венеция по онова време, сега тя е на една от най-ниските в града поради свличане на земни маси и повишаване на морското равнище. В резултат на това „Сан Марко“ се наводнява повече от останалите места в града.

Наводнението през ноември 2019 г. беше особено опустошително, тъй като водата не се оттече бързо след многократните порои, оставяйки части от базиликата потопени до 24 часа.

Related Articles

Община Приморско получи държавни имоти за градски парк

Правителството одобри Община Приморско да получи държавни имоти в града с площ близо 14 000 кв. Те ще бъдат използвани за изграждане на общински...

200 млн. лв. за саниране на блокове в засегнатите от енергийния преход региони

Близо 200 млн. лв. от управляваната от МРРБ Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ