9 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

Велико Търново търси кредит за довършването на два инфраструктурни обекта 

Община Велико Търново ще търси банков кредит за един милион и сто хиляди лева, с който да покрие недостигащите пари за изграждането на два инфраструктурни обекта в града. В противен случай местната власт може да загуби европейско финансиране за вече изпълнени 24 обекта, информира БНР.

Недостигащото финансиране е за изграждането на кръговото кръстовище до летния театър и за буферния паркинг в бившето сержантско училище.

При проведените от Община Велико Търново обществени поръчки за двата обекта бяха сключени договори на едни цени, но след това фирмите-изпълнителки изпратиха писма до общината, че договореното финансиране няма да стигне. Причината е, че през последните две години, докато се провеждаха процедурите, поскъпнаха строителните материали, увеличиха се и заплатите в строителството.

От Общината изпратиха предложение до Общинския съвет първоначално с искане да бъде изтеглен кредит от 1,9 милиона лева за двата обекта, но след три дни се оказа, че администрацията е сгрешила с 800 000 лева.

За обектите има отпуснато и европейско финансиране, което не достига. Казусът ще се решава тези дни от общинските съветници.

Ако не бъдат изпълнени кръговото кръстовище и паркингът, пред риск са други обекти, които са в същата група с европейско финансиране, посочват от Общината.

Related Articles

Възможност: 1 млрд. за общините, ако държавата им преотстъпи 1/5 от подоходния данък

Преотстъпването от страна на държавата на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините би довело до допълнителен ресурс за регионите в рамките на...

Община Варна с 2 проекта за маркетингови кампании на немския пазар

Община Варна кандидатства по два проекта за провеждане на мащабни маркетингови кампании на немския пазар. Те ще се финансират по новата Програма за маркетингови...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ