23 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Вдигат паметник на първия български фотограф в историческата зона на Самоков

Скулпторите Маргарита Иванова и Спас Киричев представиха творческата си концепция за паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов в Самоков.

Тази година се навършват 200 години от рождението на Карастоянов. Паметникът ще представлява неговата фигура с фотоапарат, като това е визията от най-известната снимка на фотографа. Зад него ще бъде поставено пано от направените от Карастоянов снимки на Левски и други знакови лица от българската история. Елементите в композицията ще наподобяват фотографски плаки с релеф.

В община Самоков бяха обсъдени стъпките за реализиране на концепцията за паметника. Идеята е по ул. „Цар Борис III””, която е историческата зона на града, да бъдат оформени пространства с паметници на известни самоковци. Концептуално паметникът ще се обвърже с Доспевската къща, където в приземния етаж ще се оформи автентично възрожденско фотографско ателие.

Самият паметник ще бъде позициониран пред Чорбаджийската фурна. Подготвя се цялостна концепция за оформяне на пространството, което включва вертикална планировка, озеленяване и кътове за отдих.

Снимки: Община Самоков

Related Articles

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ