20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Вдигат небостъргачи на мястото на исторически сгради в Тирана

Небостъргачи „превземат“ центъра на Тирана. В следващите 10 години се предвижда те да заемат местата на исторически сгради в албанската столица. Това показва план, наречен „Тирана 2030“, съобщават „Блумбърг“и БГНЕС.

Целта му е да превърне Тирана в по-зелен град с велосипедни алеи, повече електрически превозни средства и паркови зони около центъра. За целта ще се инвестира във високо строителство, за да има повече терени за отдих и рекреация.

Според редица международни експерти обаче страната се е превърнала в удобно място за пране на пари на престъпници от различни държави. Антимафиотските прокурори в Италия констатират, че престъпният синдикат „Ндрангета“ е определил новото строителство в Тирана като бизнес възможност за себе си.

Цените на имотите в Тирана са се повишили с около 6% от 2020 г., докато цялостната икономика се е свила до почти същата степен поради пандемията.

Архитекти, учени и активисти са загрижени от новия градоустройствен план с хоризонт 2030-а. Според тях безогледното разрушаване на знакови сгради в Тирана води до загуба на история, вдига цените на жилищата и вероятно дори функционира като схема за пране на пари за организираната престъпност.

 

Related Articles

Община Сливен ремонтира изложбената зала „Сирак Скитник“

Община Сливен подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и...

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ