Вдигат небостъргачи на мястото на исторически сгради в Тирана

Експерти подозират, че зад строителството може да стои схема за пране на пари

0

Небостъргачи „превземат“ центъра на Тирана. В следващите 10 години се предвижда те да заемат местата на исторически сгради в албанската столица. Това показва план, наречен „Тирана 2030“, съобщават „Блумбърг“и БГНЕС.

Целта му е да превърне Тирана в по-зелен град с велосипедни алеи, повече електрически превозни средства и паркови зони около центъра. За целта ще се инвестира във високо строителство, за да има повече терени за отдих и рекреация.

Според редица международни експерти обаче страната се е превърнала в удобно място за пране на пари на престъпници от различни държави. Антимафиотските прокурори в Италия констатират, че престъпният синдикат „Ндрангета“ е определил новото строителство в Тирана като бизнес възможност за себе си.

Цените на имотите в Тирана са се повишили с около 6% от 2020 г., докато цялостната икономика се е свила до почти същата степен поради пандемията.

Архитекти, учени и активисти са загрижени от новия градоустройствен план с хоризонт 2030-а. Според тях безогледното разрушаване на знакови сгради в Тирана води до загуба на история, вдига цените на жилищата и вероятно дори функционира като схема за пране на пари за организираната престъпност.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си