5 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

ВАС реши: Двуседалковият лифт „Драгалевци“ на Витоша да бъде ремонтиран

След две съдебни инстанции усилията на Столична община за възстановяване на кабинковите и въжени линии на територията на Природен парк „Витоша“ се увенчава с успех, съобщиха от Направление „Архитектура и градоустройство“. Върховният административен съд потвърди решението на първоинстанционния и остави в сила заповедта на главния архитект, с която се нарежда „Въжени линии“ ЕАД (собственост на „Витоша ски“) да извърши нужните ремонтни и възстановителни дейности за поправяне на двуседалковия открит лифт „Драгалевци“.

Обектът включва лифтови станции и въжена линия с конструкция на фундаменти и носещи стълбове, конструкция седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми. От „Въжени линии“ ЕАД се очаква изготвяне на инвестиционен проект за ремонт и изпълнението му.

Заповедта е издадена след извършено обследване от комисия от район „Витоша“, от което се установява, че той не се използва по предназначение, не е в добро състояние, като част от елементите му са силно корозирали, което създава реална опасност за сигурността на конструкцията и поради това подлежи на ремонт.

От “Витоша ски” отново обясняват, че от години се опитват да модернизират съоръженията, но основното препятствие за това е Законът за горите, който блокирал инвестициите в зимна инфраструктура. Освен това новите лифтове изискват съвсем различна инфраструктура, която без разрешения не може да се направи.

От фирмата припомнят, че имат виза за проектиране на ремонта на част от въжената линия, за който обаче не е получено съгласуване от РИОСВ и затова е невъзможно издаването на разрешение за строеж.

Едновременно с казуса за Драгалевския лифт продължават и съдебните спорове по заповедта за възстановяването на Княжевския лифт.

Източник: Витоша ски

Related Articles

Община Троян с 4 нови проекта

Община Троян подготвя четири нови проекта за включване в Инвестиционната програма за 2024 г. Това са предложенията за изграждане на трасе за писта за...

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ