20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023

Варна готви международен конкурс за визията на „Дупката“ в центъра

Бъдещето на терена, известен като „Дупката“ в центъра на Варна ще бъде решено след провеждане на международен архитектурен конкурс, информират от администрацията на кмета Иван Портних. Вече се изготвя заданието за конкурса, чрез който трябва да се намери най-доброто решение за този терен.

„Аз лично съм против изграждане на сгради там. Това трябва да е част от общественото пространство и естествена връзка между пешеходната зона и Римските терми, Епископската базилика и пристанището, с експониране и на културно-историческото ни наследство”, отбеляза кметът пред електронни медии.

Πpoгpaмaтa зa пpoeĸтиpaнe нa oбщинa Bapнa зa 2020 г. e нa oбщa cтoйнocт 5,5 млн. лeвa. Cpeд aĸцeнтитe в нeя e именно пpoвeждaнeтo нa мeждyнapoдния ĸoнĸypc, ĸoйтo дa peши визиятa нa „Дyпĸaтa“. Зaлoжeнитe в бюджeтa 150 xил. лeвa ca cъoбpaзeни cъc cyмaтa, изpaзxoдвaнa зa ĸoнĸypca зa нoвa cгpaдa нa библиoтeĸaтa в града.

Състезанието на идеи между специалисти по архитектура и градоустройство ще бъде организирано по подобие на конкурса за проект на новата библиотека на Варна. Нейното изграждане може да започне тази година, като в момента се подготвя тръжната процедура за избор на изпълнител на строителните дейности. Варианти за финансирането има, като ще се разчита и на подкрепа от държавния бюджет, категорични са от морската община.

Related Articles

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...

Изграждат пречиствателна станция в Стрелча

Започна изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ в местността „Мечкерец“ в землището на град Стрелча. Мащабният проект е на стойност 4 936 020,31...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ