29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Вадят и описват архитектурните елементи на Античен форум на Филипопол – Изток и Юг в Пловдив

През септември миналата година бе проведено публично обсъждане за представяне на идейния проект за „Античен форум на Филипопол – Изток и Юг“ – археологическата зона между Централна поща, хотел „Тримонциум“ и бул. „Цар Борис III“. Проектът бе внесен за разглеждане в НИНКН и след неговия преглед през декември заместник-кметът Пламен Панов проведе и среща с експерти на Института.

С оглед на направения от тях коментар и по издадените препоръки в момента се работи, като трябва да се извадят всички оригинални архитектурни елементи, да се заснемат подробно, да се включат в каталога на проекта и да се покаже коректно анастелозата и възстановката по проекта – кой елемент как ще бъде използван и къде ще бъде разположен.

Екипът по проекта използва комбиниран багер и въжета за повдигане на елементите. Повечето от тях са с тегло от 500 кг нагоре, а някои достигат и до 2 тона. Елементите се поставят върху дървени скари и след тяхното заснемане и описване, те ще бъдат завити с хидроизолационно паропропускливо фолио до последващо използване, консервиране или експониране. Това се отнася най-вече за елементите от мрамор и пясъчник, като целта е да не се повлияват от атмосферните условия, да не замръзват и да се запазят в този си вид. Елементите са от архитектурната декорация от различни периоди на агората. Приблизителният им брой е около 110.

Снимка: Община Пловдив

Related Articles

Заради авариен ремонт: Променят организацията на движение на Дунав мост

От 11 до 15 юни се променя организацията на движение на Дунав мост при Русе за авариен ремонт на настилката. За изкърпването й поетапно...

Габрово се включва в международен проект за зелени инвестиции

Община Габрово ще подобри капацитета си за въвеждане на зелени инвестиции в градското развитие чрез участие в партньорски международен проект по Програма „Интеррег“. Той...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ