7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

Вадят и описват архитектурните елементи на Античен форум на Филипопол – Изток и Юг в Пловдив

През септември миналата година бе проведено публично обсъждане за представяне на идейния проект за „Античен форум на Филипопол – Изток и Юг“ – археологическата зона между Централна поща, хотел „Тримонциум“ и бул. „Цар Борис III“. Проектът бе внесен за разглеждане в НИНКН и след неговия преглед през декември заместник-кметът Пламен Панов проведе и среща с експерти на Института.

С оглед на направения от тях коментар и по издадените препоръки в момента се работи, като трябва да се извадят всички оригинални архитектурни елементи, да се заснемат подробно, да се включат в каталога на проекта и да се покаже коректно анастелозата и възстановката по проекта – кой елемент как ще бъде използван и къде ще бъде разположен.

Екипът по проекта използва комбиниран багер и въжета за повдигане на елементите. Повечето от тях са с тегло от 500 кг нагоре, а някои достигат и до 2 тона. Елементите се поставят върху дървени скари и след тяхното заснемане и описване, те ще бъдат завити с хидроизолационно паропропускливо фолио до последващо използване, консервиране или експониране. Това се отнася най-вече за елементите от мрамор и пясъчник, като целта е да не се повлияват от атмосферните условия, да не замръзват и да се запазят в този си вид. Елементите са от архитектурната декорация от различни периоди на агората. Приблизителният им брой е около 110.

Снимка: Община Пловдив

Related Articles

Обсъждат Доклада за ОВОС на модернизацията на жп линия Радомир – Гюешево

На 28.03.2024 г. 11:00 часа в Заседателната зала на община Кюстендил ще се проведе обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната...

Варна: Търси се финансиране за строеж и реновиране на спортни обекти

В Община Варна работят активно за подобряване на спортната инфраструктура в града. Към този момент изграждането на басейни в район „Аспарухово“ и в кв....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ