20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023

Вадят и описват архитектурните елементи на Античен форум на Филипопол – Изток и Юг в Пловдив

През септември миналата година бе проведено публично обсъждане за представяне на идейния проект за „Античен форум на Филипопол – Изток и Юг“ – археологическата зона между Централна поща, хотел „Тримонциум“ и бул. „Цар Борис III“. Проектът бе внесен за разглеждане в НИНКН и след неговия преглед през декември заместник-кметът Пламен Панов проведе и среща с експерти на Института.

С оглед на направения от тях коментар и по издадените препоръки в момента се работи, като трябва да се извадят всички оригинални архитектурни елементи, да се заснемат подробно, да се включат в каталога на проекта и да се покаже коректно анастелозата и възстановката по проекта – кой елемент как ще бъде използван и къде ще бъде разположен.

Екипът по проекта използва комбиниран багер и въжета за повдигане на елементите. Повечето от тях са с тегло от 500 кг нагоре, а някои достигат и до 2 тона. Елементите се поставят върху дървени скари и след тяхното заснемане и описване, те ще бъдат завити с хидроизолационно паропропускливо фолио до последващо използване, консервиране или експониране. Това се отнася най-вече за елементите от мрамор и пясъчник, като целта е да не се повлияват от атмосферните условия, да не замръзват и да се запазят в този си вид. Елементите са от архитектурната декорация от различни периоди на агората. Приблизителният им брой е около 110.

Снимка: Община Пловдив

Related Articles

Атрактивни пейки показват забележителностите и туристическите обекти в Симитли

Красиви пейки разказват за природните забележителности и туристическите обекти в община Симитли. Те са с атрактивна форма на книга и са разположени на различни...

След реставрация: Откриват официално Къща „Павлити“ в Стария Пловдив

Общински институт „Старинен Пловдив“ ще открие официално след реставрация една от архитектурните перли на Стария град - Къща „Павлити“. Събитието е утре - 19...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ