29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Български архитект проектира град на Марс

Български архитект е проектирал град на Марс. Концепцията на арх.Калина Калчева от Варна е допусната до полуфинал в конкурс на НАСА – Jet Propulsion Laboratory и Мars Society.

В надпреварата са участвали 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. 10 екипа и 100 участници в тях се състезават за финала, на който ще останат само 30 участници. Кои са те ще стане ясно в края на януари 2021 г.

Космическият град „Марс 25″ представлява съоръжение с надуваема структура и скеле от сплави и материали, използвани в ракетостроенето. След като компонентите бъдат транспортирани, съоръжението ще отвори, а вътре ще се създаде изкуствена среда“, обясни концепцията си пред БНР арх.Калчева.

    

С тематичната разработка за Марс Калина Калчева се дипломира във ВСУ „Черноризец Храбър“ през 2019 г. Нейни научни ръководители са били доц. д-р Янко Милев и доц. д-р Николай Нинов. Варненката е работила по проекта 6 г., като последните три съвместно с доц. д-р Явор Шопов от СУ „Климент Охридски“, който е част от университетски център за космически изследвания и технологии.

Арх. Калчева е поканена да се включи в 3-месечно обучение на Марс Юнивърсити в Калифорния. Там се обединяват студенти, изследователи и професионалисти от мултидисциплинарни области и учебни програми, за да ускорят процеса на заселване на хора на Марс.

 

Related Articles

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Новият образец влиза в сила от 17 юни От 17 юни т.г. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта, съобщиха...

Българин декорира мост в Гьотеборг като „лего” играчка

Българският художник Христо Гелов, който от години се изявява на европейската арт сцена преобрази мост в Гьотеборг. Декорира го с елементи на лего игра....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ