26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Българският павилион е в ТОП 10 на най-впечатляващите експозиции на Венецианското биенале

Българският павилион на Венецианско архитектурно биенале 2023 е класиран в ТОП 10 на най-впечатляващите експозиции на световния форум. Селекцията е изготвена от Artribune – най-голямата и популярна медийна платформа за култура и съвременно изкуство в Италия. Освен България, в класацията попадат още Швейцария, Канада, Австрия, страните от Скандинавския полуостров, Словения, Чехия, Узбекистан, Латвия и Литва.

Селекцията включва 10 успешни и ефектни павилиона както по отношение на визуалното оформление, така и на концептуалната яснота. „Убедителната и запомняща се инсталация в павилиона на България разказва за обезлюдяването на една страна, която някога е била земеделска и за опустяването на селата, а в някои случаи и на градовете. Снимките на Александър Дюмарей документират изоставените училища в една страна, която е загубила хиляди свои граждани през последните 40 години. Но има надежда и павилионът представя не само проблема, но и възможни решения“, пише в изданието.

Българският павилион бе официално открит на 20 май с двe пapaлелни събития в София и Венеция. Дискусията за бъдещето на обезлюдените региони се проведе в реално време едновременно в зала Тициан, част от културния център “Centro Culturale Don Orione Artigianelli”, където се помещава българският павилион и в Aмфитeaтъpa пpeд Гaлepия Toплoцeнтpaлa – Kyб, Peгиoнaлeн цeнтъp зa cъвpeмeнни изĸycтвa в Coфия.

Участие в дискусията взеха служебният министър на културата Найден Тодоров, арх. Божидара Вълкова, фотографът Александър Думарей, урбанистът Виктор Муньос, арх. Лиляна Тодорова и др.

Обезлюдяването е глобален проблем, който засяга не само България, но и целият свят. Заради обезлюдяването все по-малко деца посещават учебни занятия. Голяма част от инфраструктурата и обществените сгради като училища, читалища, театри остават празни и неизползваеми. Проблемът води след себе си много негативни последици, затова участниците в дискусията се фокусираха върху намирането на решения и разглеждането на различни варианти за преодоляването на проблема.

Предложени бяха разнообразни решения, включително създаването на нови пространства, културни центрове, туристически обекти, развитие на местно производство, дигитализация и производство на различни източници на енергия.

От 20 май българският павилион е официално отворен за посетители. Желаещите могат да видят изложбата в Sala Tiziano, Fondamenta Zattere Ai Gesuati, 919, 30123 Venezia, IT.

На 18-ото Международно архитектурно изложение 2023 българският павилион представя изложбата „Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“, която се фокусира върху следите от съществуването, обезлюдяването и изоставените училища в страната. Проектът е избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите. Автори на проекта са архитектите Борис Тикварски, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фрич, Костадин Кокаланов и белгийският фотограф Александър Дюмарей.

Related Articles

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...

Изграждат съвременен младежки център в Пещера

В Пещера започна строителството на Младежки център. Целта е да се създаде модерна и достъпна инфраструктура, отговаряща на нуждите и интересите на младите хора...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ