11 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Българските градове са с най-мръсния въздух в ЕС

Градските райони в България са с най-замърсен въздух в Европейския съюз. Това става ясно от последно публикуваните данни на Евростат.

Проучването показва, че през 2019 г. средната годишна концентрация на фини прахови частици (PM2,5) в градските зони на ЕС постепенно намалява до 12,6 μg/m3. Подобно замърсяване на въздуха намалява очакваната продължителност на живота на хората и може да доведе до редица хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания.

От години този тип замърсяване на въздуха е под заложения лимит от 2015 г. за 25 μg/m3 средно на година. Въпреки това значителни зони остават замърсени и остават над препоръчаните от Световната здравна организация – 10 μg/m3.

Средната годишна концентрация на фини прахови частици е най-високата именно в градските райони на нашата страна – 19,6 μg/m3. След България се нареждат Полша (19,3 μg/m3), Румъния (16,4 μg/m3) и Хърватия (16 μg/m3).

На противоположния полюс с най-ниска концентрация в градските зони са Естония (4,8 μg/m3), Финландия (5,1 μg/m3) и Швеция (5,8 μg/m3).

Related Articles

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ