България с обща дунавска стратегия за развитие на туризма

Стартираме пилотно международния маршрут „Шест дни в три страни“, включващ Сърбия и Румъния

0
Музеят в Калафат, Кула Кастра и античният град Феликс Ромулиана са част от обектите, включени в международния маршрут

Екипът на областната администрация във Видин, който работи за развитие на Видин като една от перлите на туризма, представи нов маршрут, преминаващ през граничните райони на България, Сърбия и Румъния. Маршрутът е част от международния проект „ТрансДанюб. Перли“, разработен от международен екип под егидата на Австрийската агенция за развитие.

Новият маршрут бе представен в София на форум за Дунавската стратегия. Той е наречен „Шест дни в три страни“ и се предлага на туроператори, които да го включат в своите оферти, обясни ръководителят от българска страна на проекта Десислава Обретенова. От румънска страна по него работи Националният институт по туризма, от сръбска – Агенцията за развитие на Източна Сърбия.

Кула Кастра
Античен град Феликс Ромулиана

Маршрутът включва посещения на исторически, природни, културни обекти и технически съоръжения в районите на Видин, Кладово и Зайчар – Сърбия, и Оршова – Румъния. Продължителността му е 6 дни. Започва се от Националния парк на Сърбия „Джердап“ и голямото техническо съоръжение на Дунав при „Железни врата“ в Сърбия, римската крепост от III-IV век „Феликс Ромулиана“ край Зайчар, минава се през Белоградчишките скали, пещерата „Магура“ и биосферния резерват при село Чупрене, крепостите „Баба Вида“ във Видин и „Кастра Мартис“ в Кула. Продължава се със забележителностите около град Оршова, Румъния – водни пещери, древен манастир, скалната скулптура на древния крал на даките Децебал и скален надпис на 2000 години. В маршрута са включени както широко известни, така и почти непознати на българския турист обекти като етнографското селище Раяц в Източна Сърбия със запазени автентични винарни от ХVIII век, дегустация на вина в трите страни, запознаване с местните кухни. Императорският дворец „Феликс Ромулиана“ и винарните в Раяц, както и биосферният резерват в Чупрене се намират под закрилата на ЮНЕСКО.

По време на маршрута на туристите се предлагат разходки покрай Дунава с велосипеди, лодки и речни кораби.

Маршрутът завършва на международното летище в Оршова. Ако той бъде утвърден от австрийския оператор, то ще бъде рекламиран в дунавските страни Германия, Австрия и Унгария. Ще бъде представен и на туристическите борси в София, Букурещ, Белград и Берлин. Той е подходящ за реализация от май до октомври. В този период в трите страни има и фестивали и празници – етнографски, културни, кулинарни. Ще бъде предлаган с обща цена, макар че всяка страна е определила своята цена – за Сърбия – 110 евро, за България – 145 евро, и за Румъния – 203 евро.

Маршрутът е предназначен за индивидуални туристи, семейни или малки групи, което изисква развитие и на транспортната достъпност до забележителностите в трите региона.

Екипът във Видин се срещна със заинтересовани лица и фирми в областта на транспорта. На тях е предложено да развиват линии до 6 селища – Видин, Кула, Рабиша, Белоградчик, Чупрене и Арчар. Досега фирмите са откривали линии за обслужване на населението, но не и за обслужване на туристите. От жп гарата или автогарата във Видин не може да се стигне с обществен транспорт до нито един от хотелите в града освен с такси. Още по-малка е достъпността до обектите в Сърбия и Румъния. От Видин до „Железни врата“ има автобус само на една фирма по линията Видин – Дробета Турну Северин. От румънския град може да се стигне до Кладово. Връщането във Видин е в рамките на същия ден. От Видин до Кладово няма директна връзка. Видин няма връзка и със Зайчар, освен организираните пътувания. Има възможност за използване на транспортните схеми до граничните селища, както и таксиметровия превоз на пътници на къси разстояния. Може да се развие и транспорт по заявка.

Видин има да решава още проблеми, свързани с утвърждаването на маршрута. В града се търси най-удобното място за откриване на туристически център, където пристигналият турист може да намери информация за най-близките места за нощуване, храна и забележителности. Засега най-удобна за тази цел се оказва сградата на старата жп гара, но тя е общинска собственост. Предстоят процедури по обявяването и преустройството и за туристически цели.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си