21 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

България и Северна Македония с общи проекти за над 28 млн.евро по програма INTERREG-IPA

Над 28,4 млн. евро се очаква да бъдат вложени за реализация на съвместни проекти между България и Република Северна Македония в програмния период 2021-2027 г. Това е индикативният бюджет на програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни, след като на 3 февруари българското правителство взе решение да увеличи с 46% дела на средствата от Европейския фонд за регионално развитие по програмата спрямо настоящия програмен период 2014-2020 г., Очаква се окончателно одобрение на предложението от Европейската комисия. С това решение българското правителство потвърди отново високия потенциал и добавена стойност на съвместната програма за трансгранично сътрудничество и общите проекти за подобряване на живота и икономическото състояние в региона.

Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която съпредседателства онлайн заседание на работна група за подготовка на Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG-IPA между Република България и Република Северна Македония за периода 2021-2027 г. От Република Северна Македония съпредседател на заседанието бе Зоран Димитровски – зам.-министър на местното самоуправление.

Работната група одобри актуализирана стратегическа рамка на бъдещата програма, което ще позволи разработване на проект на програмен документ и започване на преговори с Европейската комисия.

Три са основните приоритета, които ще се подкрепят по съвместната програма, стана ясно на срещата. Сред тях са реализацията на стратегическия проект за изграждане на граничен пункт „Клепало“ между Струмяни и Берово.

Вторият приоритет е насочен към прилагане на интегрирания териториален подход по Цел на политика 5 „Европа по-близка до гражданите“, който има за цел да свърже пряко местните нужди със стратегическите направления за развитие и да даде възможност на местните заинтересовани страни да приоритизират инвестициите за подобряване благосъстоянието на региона. В рамките на приоритета ще се подаде ръка и на малкия и среден бизнес в пограничния регион чрез целенасочена подкрепа с опростени инструменти за финансиране за модернизиране и разширяване на производството.

Програмата ще финансира и проекти по европейския приоритет „Зелена Европа“, насочени към изграждане на зелена инфраструктура за намаляване на вредните емисии и замърсяването на околната среда.

 

Related Articles

Община Созопол проектира водопровод от м. Бялата вода до с. Индже войвода

Община Созопол се ангажира да изработи проект за нов водопровод от водоема в местността Бялата вода до с. Индже войвода. Това съобщи кметът на...

Пускат атракционен бус за 24 май до „Хисарлъка“ в Кюстендил

Атракционен бус ще бъде пуснат на 24 май от пл. "Велбъжд" до „Хисарлъка“ над Кюстендил. Возилото е със специална конструкция и е закупено и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ