7 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

България и Азербайджан обмениха ноу-хау в енергийната ефективност на сгради

Опита на страната ни във финансирането и прилагането на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради представиха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева и директорът на дирекция „Жилищна политика“ Добромир Василев пред делегация от Азербайджан.

От азерска страна в срещата участваха представили на министерствата на икономиката и на енергетиката и на Държавна агенция „Възобновяеми енергийни източници“ към Министерството на енергетиката.

В Азербайджан се работи по проект за създаване на Национален фонд за енергийна ефективност и изготвяне на Пътна карта за национална програма за реновация на сградния фонд. Затова делегацията е на посещение в България за да се запознае с прилаганите у нас практики в областта на енергийната ефективност в жилищните сгради.

Фокус в дискусията беше процесът на финансиране, кандидатстване и критериите за оценка на проектни предложения.

Зам.-министър Бонева запозна присъстващите с текущата процедура за енергийно обновяване на жилищния фонд по Националния план за възстановяване и устойчивост. Получените около 3000 предложения в първия етап на процедурата по НПВУ се оценяват, информира тя. Заместник-регионалният министър сподели, че същевременно се работи по създаването на схема с 20% самоучастие на собствениците на жилища, като държавата им окаже подкрепа за отпускане на нисколихвени кредити.

Related Articles

По-ниски данъчни оценки на имоти в 170 населени места

Промени в данъчните оценки на имоти ще има в някои населени места у нас от догодина. По предварителни разчети след извършването на новото категоризиране...

От 1 декември: Влиза в сила нискоемисионната зона за автомобили в центъра на София

Нискоемисионната зона (НЕЗ) за автомобили в София ще влезе в сила на 1 декември 2023 г. и ще е валидна до 29 февруари 2024...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ