14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

България и Азербайджан обмениха ноу-хау в енергийната ефективност на сгради

Опита на страната ни във финансирането и прилагането на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради представиха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева и директорът на дирекция „Жилищна политика“ Добромир Василев пред делегация от Азербайджан.

От азерска страна в срещата участваха представили на министерствата на икономиката и на енергетиката и на Държавна агенция „Възобновяеми енергийни източници“ към Министерството на енергетиката.

В Азербайджан се работи по проект за създаване на Национален фонд за енергийна ефективност и изготвяне на Пътна карта за национална програма за реновация на сградния фонд. Затова делегацията е на посещение в България за да се запознае с прилаганите у нас практики в областта на енергийната ефективност в жилищните сгради.

Фокус в дискусията беше процесът на финансиране, кандидатстване и критериите за оценка на проектни предложения.

Зам.-министър Бонева запозна присъстващите с текущата процедура за енергийно обновяване на жилищния фонд по Националния план за възстановяване и устойчивост. Получените около 3000 предложения в първия етап на процедурата по НПВУ се оценяват, информира тя. Заместник-регионалният министър сподели, че същевременно се работи по създаването на схема с 20% самоучастие на собствениците на жилища, като държавата им окаже подкрепа за отпускане на нисколихвени кредити.

Related Articles

Качествената работа, сроковете и прозрачността в обществените поръчки обсъдиха кметът на София и КСБ

Кметът на София Васил Терзиев и представители на Камарата на строителите в България проведоха работна среща в края на изминалата седмица. На нея столичният...

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ