27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

България има интерес да внася строителни материали от Саудитска Арабия

Република България и Кралство Саудитска Арабия имат потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в областта на строителството, пътната инфраструктура и търговията със строителни материали.

Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и Н.Пр. г-н Халид Бин Камал Факих, извънреден и пълномощен посланик на Кралството в България.

Според министър Караджов въпреки икономическите кризи, предизвикани от пандемията и войната в Украйна, между двете държави се наблюдава активизиране на търговско-икономическите отношения. А двустранната търговия бележи ръст от 90% на годишна база.

Гроздан Караджов е проявил интерес към възможностите за внос на строителни материали, които се произвеждат в Саудитска Арабия.

Той смята, че заради високата инфлация за българските фирми е важно да намерят други пазари за доставка на битум, арматурно желязо и други строителни материали. Посланикът на Кралство Саудитска Арабия е запознат със стратегическите инфраструктурни обекти в България, които биха могли да са от интерес за чуждестранни инвестиции. Сред тях са АМ „Черно море“; магистралата Видин – Монтана – София с тунелно преминаване под прохода „Петрохан“ и автомагистралата от Русе през Стара планина до Южна България.

От своя страна Н.Пр. Халид Бин Камал Факих е представил Националната стратегия за провеждане на реформи в Кралство Саудитска Арабия Визия 2030. Целта на стратегията е да бъде постигната икономическа диверсификация и да го превърне в основна инвестиционна сила в световен мащаб. Негово превъзходителство е представил и проектите за изграждане на нови, т.нар. умни градове, които ще са с пълна въглеродна неутралност.

Регионалният ни министър също е информирал, че България има сериозни ангажименти по отношение на декарбонизация на икономиката ни. А това може да стане чрез подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд. Страната ни планира да постигне намаляване с 31,67% на крайното енергийно потребление до 2030 г. в сравнение с 2007 г.

Related Articles

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ