8 C
Пловдив
петък, март 1, 2024

България е трета в ЕС по месечен ръст на строителството през септември

България е на трето място в Европейския съюз по месечен ръст на строителната продукция през септември, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Строителният сектор у нас е постигнал ръст от 1,5% спрямо август, колкото е било нарастването и в Германия. Преди страната ни са само Словения и Румъния с месечен скок от съответно 2,6% и 1,7%.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям спад на произведената строителна продукция през септември е регистриран във Франция от 8,4%, следвана от Италия с 8,1% и Словакия с 3%.

На годишна база най-голямо понижение записват Словакия (-22,8%), Унгария (-14,7%) и Полша (-11,8%). Най-голям ръст на строителството на годишна база постигат Румъния (+17,3%), Словения (+7,9%) и Италия (+5,1%). У нас строителството регистрира понижение от 1,7% на годишна основа през септември.

Строителната продукция в еврозоната е намаляла през септември с 2,9% на месечна база, а в ЕС – с 2,5%. На годишна основа произведената продукция в сектор строителство се е понижила с 2,5% в еврозоната и с 2,7% в ЕС. Спадовете както на месечна, така и на годишна основа се дължат предимно на свиването на сградното строителство както в ЕС, така и в еврозоната, сочат данните на Евростат.

Сградното строителство е намаляло с 3,2% през септември спрямо август, а гражданското и инженерното строителство – само с 0,4%. В ЕС строителството на сгради е надолу с 2,7%, докато при инфраструктурното строителство спадът е само с 0,8%.

На годишна база сградното строителство е намаляло с 3% в еврозоната през септември, а гражданското и инженерното строителство се е увеличило с 0,2%. В ЕС сградното строителство намалява с 2,9%, а гражданското и инженерното строителство е надолу с 1,4%.

Related Articles

Представят за обществено обсъждане 12 проекта за развитие на Варна

„Варна - град отворен към морето, културен, туристически, образователен и здравен център, с грижа за хората и двигател на устойчивото развитие на Североизточен регион“...

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта. От 1-ви април посетителите на местата от културно-историческото ни минало, ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ