11 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

България е на седмо място в Европа по жилищна собственост

България се нарежда на седмо място в Европа по най-висок процент на жилищна собственост, показва изследване на Compare the Market Australia сред 26 страни. Проучването взема предвид процента на жилищната собственост, средните цени на жилищата на квадратен метър и средните месечни наеми във всяка страна, за да определи страните с най-висок процент на жилищната собственост в Европа.

Румъния е страната с най-висок процент жилищна собственост с 96,1%. Това е с малко под 4 процентни пункта повече спрямо Словакия, която заема второ място, и с над 45 пр. п. спрямо страни като Германия. Преди България са също Хърватия, Унгария, Литва и Полша. У нас 84,3% от хората живеят в жилище, на което са собственици.

България е страната с най-ниска средна цена на квадратен метър жилищна площ и най-ниски наеми. Средната цена на квадратен метър у нас според изследването е 932 евро, а на наемите – 310 евро.

На второ място е Румъния със средна цена на квадратен метър от около 1264 евро, а на месечния наем – 349 евро.

В Словакия, която е втора в Европа по процент на жилищната собственост с 92,3%, средната цена на квадратен метър достига 2045 евро, а на месечния наем – 550 евро. Жилищната собственост в страната е около 50% през 80-те години на миналия век, но след това се увеличава главоломно с процъфтяването на имотния пазар след падането на комунизма и липсата на реален пазар на наеми.

Хърватия и Унгария поделят третото място в проучването, като там 91,3% от населението живее в собствено жилище. Имотите в Унгария струват средно около 2250 евро на квадратен метър, а месечният наем достига близо 453 евро. Имотите в Хърватия струват средно около 1649 евро на квадрат, а месечният наем е приблизително 414 евро.

Германия е европейската страна с най-нисък процент на жилищна собственост. Там малко над половината от хората са собственици на жилищата си – 50,4%. За разлика от страните с най-висок процент на жилищната собственост Германия има силна наемна икономика с политики като високи такси за прехвърляне при покупки на имоти и без отстъпки от данъка върху лихвата по ипотечния кредит, което затруднява купувачите.

В страните с най-скъпи имоти в Европа хората е по-малко вероятно да притежават собствен дом. Люксембург, Франция, Германия и Австрия са сред най-скъпите страни за притежаване на жилища и също така имат най-нисък процент хора, живеещи в собствен имот. Норвегия е изключение от правилото.

Related Articles

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ