27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

България е в средата на европейска класация за ръст на имотния пазар

България е на 28-о място сред 56 страни в света по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, показват данни на консултантска компания. През предходното тримесечие страната ни заемаше 18-о място в класацията. За шестте месеца от края на миналата година до края на второто тримесечие жилищата в България са поскъпнали с 2,7%, а на тримесечна база е отчетен ръст от 1,2%.

Турция оглавява класацията с ръст на цените на жилищата от 25% на годишна база, но при инфлация около 12%. Европейски страни заемат осем от местата в топ десет на класацията, като балтийските страни и тези от Централна и Източна Европа се представят добре, посочват от консултантската компания.

Люксембург е на второ място с годишен ръст на цените на жилищата от 13,9%, а третото място заема Литва с повишение от 12,4%. Жилищата са поскъпнали с двуцифрен процент и в Естония, Полша, Словакия и Украйна. В топ десет влизат и Чехия, Латвия и Хърватия.

 

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ