34 C
Пловдив
петък, юли 12, 2024

Българите се вълнуват по-малко от климатичните промени в сравнение с другите европейци

Проучване на Евробарометър показва, че европейските граждани считат, че изменението на климата е най-сериозният проблем, пред който е изправен светът.

Девет от всеки десет души, участвали в допитването, считат изменението на климата за сериозен проблем, като осем от всеки десет души считат, че то представлява много сериозен проблем. Когато са били приканени да посочат най-сериозния проблем, пред който е изправен светът, над една четвърт от запитаните (29 %) са избрали някой от следните отговори: изменението на климата (18 %), влошаването на състоянието на природата (7 %) или здравословните проблеми, дължащи се на замърсяване (4 %).

Междувременно едва един на всеки 20 респондента в България (5%, доста под средната стойност за ЕС от 18%) вярва, че изменението на климата е единственият най-сериозен проблем пред света. Изменението на климата е на шесто място в България и делът на респондентите, които го споменават, е най-ниският от всички държави членки на ЕС. Припомняме, че подобни бяха резултатие и при допитването от 2019 г.

Анкетираните българи са по-малко склонни да предприемат действия за борба с изменението на климата, в сравнение с останалите европейци. От друга страна, те са по-склонни да направят по-добра изолация на домовете си, за да намалят консумацията на енергия (31% спрямо средната стойност за ЕС от 18%).

75% от европейците заявяват, че опитват да намалят отпадъците си и редовно ги разделят за рециклиране. У нас това го правят едва 31%.

59% от европейците заявяват, че се стремят да не използват артикули, които се изхвърлят след употреба като торбички и опаковки. У над това правят 39% от запитаните.

Related Articles

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...

Транспорт: МРРБ и АПИ работят за свързаност между север и юг в страната

До началото на септември ще бъдат обявени обществени поръчки за инженеринг и строителен надзор за участъка Бяла – Велико Търново, който е третата част...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ