16 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Бъдещите проекти за градско развитие с европари ще се представят първо с 3D визуализация 

Бъдещите проекти за градско развитие, финансирани от оперативните програми в програмния период 2021-2027 г., ще бъдат предварително представяни чрез 3D визуализация или макет. Така всеки един човек ще може визуално да разбере как ще изглежда инвестицията след нейната реализация, а целта е да се постигне по-добро планиране. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която откри конференцията „Knowledge City 2020 – Градове на бъдещето“. Ще има изискване инвестициите да са визуализирани по начин, по който да не е пропуснат нито един детайл – озеленяване, предвиденото строителство, отделните елементи на съпътстващата инфраструктура. „Това трябва да е видимо за хората, а чрез широки обществени обсъждания да се постигат най-добрите решения за градовете“, отбеляза Николова. Според нея в този етап от подготовката на проекта трябва да се нанасят и евентуалните промени, ако се налагат, а не в хода на реализация. По думите й, това изискване, заедно с качеството и контрола, трябва да залегнат в съвременното градоустройство и планиране. За тази цел в следващия програмен период времето за подготовка и структуриране на проектите ще бъде водещ акцент, а самото изпълнение на строително-ремонтните дейности ще е финалната стъпка. “Ние ще имаме период от около поне една година, в която ще трябва да структурираме правилно нашите идеи, които да можем да изпълним в хода на реализация на периода. Подготовката ще бъде изключително важна и ще концентрираме усилията върху правилното планиране“, отбеляза тя.

С помощта на европейските фондове от влизането на страната ни в ЕС до днешна дата за модернизиране на българските градски територии и развитие на регионите, само по линия на оперативните програми за регионално развитие и трансгранично сътрудничество, в страната ни са инвестирани над 5.6 млрд. лв. Благодарение на този вид инвестиции е постигнато много по отношение на пътната и градска инфраструктура, обновяването на здравни, учебни, социални и културни учреждения, подобряване на мобилността, зоните за отдих, спорт и туризъм и т.н. За следващите години страната ни ще използва инвестициите за постигане на балансирано регионално развитие, включвайки икономическите оператори и публичния сектор, с фокус върху съхраняването и развитието на човешкия капитал, информира зам.-министър Николова. Така се отчита, че може да бъде постигнато цялостното икономическо развитие на страната и спирането на процесите на обезлюдяване в малките населени места.

В момента над 70% от населението на страната е фокусирано в големите градове, което поражда друг тип проблеми, чието решаване също изисква инвестиции.

Пред участниците в конференцията заместник-министърът информира, че в новата оперативна програма за развитие на регионите – 2021-2027 г, 10-те най-големи градски общини, центрове на растеж в страната, ще изпълняват интегрирани мерки.

Related Articles

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив...

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ