24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

БХРА предлага антикризисни мерки в подкрепа на сектора

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация предлага два типа антикризисни мерки в подкрепа на сектора – едните са приложими по време на извънредно положение и карантина, а другите са след карантината. Те са описани в становище на Асоциацията, изпратено до премиера и до председателя на парламентарната икономическа комисия. Становището е оповестено на сайта на Българската стопанска камара и е подкрепено от редица браншови организации.

От Асоциацията предлагат по време на извънредно положение и карантина да се създаде кризисен щаб към Министерския съвет, който да анализира и предлага социално-икономически мерки по време и след пандемията от коронавирус. В този кризисен щаб следва да участват и експерти от национално представените браншови организации от сектор туризъм. Друго предложение е намаляване на заплатите на заетите в туристическия сектор на 60 на сто от досега заплащаните трудови възнаграждения, като държавата поема изплащането им, както и на дължимите вноски към НОИ, което да става при облекчен административен режим. Ако държавата не може да изпълни мярката, поради липса на финансови възможности, фирмите ще трябва да освободят персонала си.

Други предложения са да спре начисляването на наказателни лихви и лихви за просрочие за този период, данък сгради, такса смет и тротоарно право да не се плащат за същия период, а дължимият ДДС и туристическият данък да се разсрочат до една година. Настоява се да има замразяване за този период всички кредити (на фирми и физически лица) към банки и други финансови институции, както и на всички лизинги.

Предлага се също да не се плащат наеми за този период. Други предложения са освобождаване от концесионна такса и право на ползване на минерална вода за 2019 и 2020 г., осигуряване на безвъзмездна финансова помощ за фирмите с цел заплащане на разходите по поддържането на затворените обекти. В карантинния период, т.е. след като е премахнато извънредното положение, държавата да окаже финансова подкрепа на фирмите, чартиращи за България, с цел запазване на слотовете им и да няма анулиране на полети, е сред другите искания.

Сред предложенията е и правителството да изплати заплати на работещи, поставени под карантина или на такива, които се грижат за деца в дома си, докато училищата също са затворени.

По отношение на мерките след карантината, когато бизнесът се опитва да започне да възстановява работата си, се предлага да се подпише меморандум между правителството и туристическия бранш за създаване на нарочна държавна политика за насърчаване на българския туризъм, като се предоставят на български граждани, особено държавни служители, ваучери за настаняване, подобно на ваучерите за изхранване. От своя страна хотелиерите ще предоставят преференциални отстъпки (20-25%). Тази мярка ще допринесе за поддържането на индустрията в изключително трудните времена, смята от Асоциацията. 2.50 на сто от данъчните задължения на фирмите в туризма, като ДДС, туристически данък, осигуровки, данък сгради, такса битови отпадъци и т.н., да се разсрочат с една година, за да има възможност за оборотни средства, се предлага още.

От Асоциацията искат правителството да гарантира и призове банките да преструктурират кредитите (на фирми и физически лица) като не се плаща главница минимум една година и лихвите се намалят с не по-малко от 1,5%. При необходимост, Българска банка за развитие, да предоставя до определен размер безлихвен кредит, а над тази сума – нисколихвен кредит, като се помисли и за подходящ гратисен период. Сред предложенията е и ДДС за заведенията за обществено хранене да бъде 5 процента за срок от три години.

Предлага се още наемодателите да не могат да прекратят договорите за наеми и наемите да не могат да се увеличават за срок от една година, както и да се предвиди законова възможност персоналът да може да се регистрира на трудовата борса с 5 месеца трудов стаж с право на обезщетение. От Асоциацията искат да се предвиди възможност служителите и работниците да получават безлихвени помощи и/или нисколихвени кредити, необходими за поддържане на жизнения им стандарт.

Related Articles

Габрово приключва проект за умно управление на отпадъците

Община Габрово приключва работа по екологичния проект, свързан с умното управление на отпадъците. Той се осъществи съвместно със „Скейл Лабс“ ЕООД и над 200...

Европейска нощ на учените SEARCH се провежда в над 30 локации в България

“Европейска нощ на учените SEARCH 2023” ще се проведе на 29 септември на повече от 30 локации в цялата страна – Асеновград, Белоградчик, Бургас,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ