4 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Буфер с национални средства ще подпомага проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост

Всички инвестиции по Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат защитени с буфер от национални средства. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деляна Иванова по време на регионален форум на Националното сдружение на общините в Република България. На него бяха коментирани с представителите на местната власт възможностите, които предоставя европейската подкрепа за общините през новия програмен период.

Зам.-министър Иванова представи акцентите на Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027, по която общините имат достъп до сериозен финансов ресурс.

Най-голям интерес предизвика новият механизъм за финансиране на мерки за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради. Кметовете поставиха множество конкретни въпроси, свързани със спецификата за кандидатстване и одобряване на проектите, ролята и мястото на публичните структури в целия процес на изпълнение и ангажиментите, свързани с информиране и подпомагане на собствениците в процеса на кандидатстване. Иванова посочи, че 370 млн. лв. са предвидените средства за саниране на публични сгради, финансирани на конкурентен подбор. Сред важните индикатори ще бъдат обновената разгъната застроена площ и постигната енергийна ефективност. Местните администрации ще имат възможност да кандидатстват само за сгради общинска собственост.

40 големи общински центъра в страната ще имат достъп до финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост по пилотен проект за „зелена“ градска мобилност. Така ще може да се обнови общественият транспорт.

Снимка: МРРБ

Related Articles

МРРБ стартира процедура за присъждане на Евро етикет за иновации и добро управление в общините

МРРБ стартира Седма процедура за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на български общини за периода 2024-2026 година....

Виртуална реалност: „Майнкрафт“ за устойчиви градове

Младежи тестват в игра реални архитектурни проекти Община Сандански започва международен проект по Програма ERASMUS+ на Европейската комисия, в партньорство със седем организации от различни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ