14 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

“Булевардът с лиричния ритъм” – изложба на арх.Белин Моллов

На 1 септември се открива изложбата на арх.Белин Моллов “Булевардът с лиричния ритъм”. Началото е от 18ч. в Държавна агенция архиви – изложбена зала на ул.”Московска”5. Паната представят впечатляващото архитектурно наследство по трасето на булеварда от кръстовището на Орлов мост на изток до площад Независимост и Статуята на София на Запад.

През 1889 г. Столичният общински съвет преименува някогашната улица „Истанбул джадеси“ в булевард „Цар Освободител“ (или само „Царя”), който бързо започва да придобива облика на най-представителната градска улица. Разположен между Орлов мост на изток, булевардът минава през площад „Александър I“ на запад и завършва/започва на площад “Независимост”. Булевард „Цар Освободител“ се пресича с някои основни градски артерии в София като бул. „Васил Левски“ и ул. „Раковска“.

През първите десетилетия след Освобождението в София са построени едни от най-известните сгради, които оформят уникалния вид на столицата – Народното събрание, Народният театър “Иван Вазов”, Централната минерална баня, Академията на науките, Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Народната библиотека, храм-паметникът “Св. Александър Невски” и др. Най-красивите и впечатляващи от тях са обявени за паметници на културата.

Related Articles

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди До края на октомври 2023 г. е крайният...

Важно от НАП! Ето как плащаме от 1 октомври

От началото на октомври 2023 г. плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ. Всяка от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ