28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

„Булгартрансгаз“ търси нов заем за 400 млн. лева за газовите проекти у нас

Българското държавно енергийно дружество „Булгартрансгаз“ ЕАД публикува на сайта си покана за подаване на оферти за предоставяне на банково финансиране под формата на кредит за оперативни и инвестиционни разходи на дружеството като „Балкански поток“, междусистемната връзка със Сърбия, разширяването на капацитета на подземното газохранилище „Чирен“, както и изграждането на преносни газопроводи за допълнителен достъп до природен газ за промишлените и битови потребители, съобщават от компанията.

Целта на процедурата е осигуряване на финансов ресурс за реализация на инвестиционната програма на дружеството, която е насочена към диверсифициране на източниците, повишаване на сигурността на доставките и позиционирането на страната, като газоразпределителен център в региона, поясняват още от „Булгартрансгаз“.

В рамките на процедурата компанията има за цел да набере финансиране в размер на до 400 млн. евро със срок на изплащане 6 години. Отправна точка за цената на търсения финансов ресурс е най-ниската цена, предложена от избраните изпълнители за реализацията на проекта „Балкански поток“, а именно 3,9% на годишна база. Ключово условие в рамките на процедурата е цената на финансирането да е по-ниска от 3,9%. Чрез набирането на ресурс на по-ниска цена дружеството ще има възможност да намали разходите си по реализацията на проекта, както чрез предсрочно плащане на част от дължимите суми към изпълнителите, така и посредством по-ниската цена на финансиране.

Набраните средствата ще бъдат използвани и за реализацията на останалите ключови проекти на дружеството, насочени към повишаване на диверсификацията на източниците, сигурността на доставките и установяването на конкурентен и прозрачен пазар на природен газ в страната.

Срокът за представяне на офертите за участие в процедурата е до 17:00 часа на 30.06.2020 г.

Related Articles

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...

АПИ: Разширяваме 20 първокласни пътни участъка до скоростни пътища

„Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ