29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

„Булгаргаз“ очаква интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация до юли

Газовата връзка между Гърция и България се очаква да бъде въведена в експлоатация най-късно на първи юли, обявиха от Съвета на директорите на „Булгаргаз“.

Тогава изтича срокът на временните договорености с азерския доставчик, които позволяват на България да получава природен газ от Азербайджан през гръцката газопреносна мрежа на ДЕСФА.

Азерската позиция остава, че трасето за доставка съгласно договора е само едно – газопроводът IGB. Без временните договорености Баку можеше да активира наказателна клауза и да принуди „Булгаргаз“ да плаща санкции от десетки милиони долари месечно, сочат от компанията.

От „Булгаргаз“ предупреждават, че „всяко (поредно) отлагане на въвеждането в експлоатация на газопровода IGB поставя България във все по-неблагоприятна позиция в евентуални нови преговори“ с азерската компания за доставка по алтернативния газопровод. И призовават, в случай на поредно забавяне, за спешно провеждане на преговори „с решителна подкрепа на политическо ниво“ за ново удължаване на временните договорености за доставка на природен газ от Азербайджан.

 

Related Articles

УАСГ с готовност за разкриване на филиал в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов презентира пред ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова и...

Строят едното платно на „Струма“ извън Кресненското дефиле

МОСВ даде зелена светлина за проекта Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде зелена светлина за изграждането на едното платно на автомагистрала "Струма" извън...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ