15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

„Булгаргаз“ очаква интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация до юли

Газовата връзка между Гърция и България се очаква да бъде въведена в експлоатация най-късно на първи юли, обявиха от Съвета на директорите на „Булгаргаз“.

Тогава изтича срокът на временните договорености с азерския доставчик, които позволяват на България да получава природен газ от Азербайджан през гръцката газопреносна мрежа на ДЕСФА.

Азерската позиция остава, че трасето за доставка съгласно договора е само едно – газопроводът IGB. Без временните договорености Баку можеше да активира наказателна клауза и да принуди „Булгаргаз“ да плаща санкции от десетки милиони долари месечно, сочат от компанията.

От „Булгаргаз“ предупреждават, че „всяко (поредно) отлагане на въвеждането в експлоатация на газопровода IGB поставя България във все по-неблагоприятна позиция в евентуални нови преговори“ с азерската компания за доставка по алтернативния газопровод. И призовават, в случай на поредно забавяне, за спешно провеждане на преговори „с решителна подкрепа на политическо ниво“ за ново удължаване на временните договорености за доставка на природен газ от Азербайджан.

 

Related Articles

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона...

Реставрират хотел „Париж“- част от недвижимото културно наследство на София

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде разрешение за строеж за реконструкция на сградата на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 30 и за реставрационно-консервационни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ