7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

БТА планира зелена трансформация за „Двореца на журналистиката“

Студенти от Лесотехническия университет и Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) представиха своите идеи за трансформация на историческата сграда на Българската телеграфна агенция и зоната около нея.

На форум, с който БТА се включи в европейската инициатива „Фестивал на Новия европейски Баухаус“, студентите визуализираха своите проекти за превръщането на централния офис на Агенцията в столицата в достъпна, естетична и зелена среда за местната общност.

Идеите включваха елементи от алейната композиция на пространството пред сградата, настилката, озеленяването, водни ефекти, художествено осветление, специални холограми и др. Проектите акцентирахаи върху различни начини за подобряване на фасадата на сградата, шумоизолация и енергийна ефективност.

БТА работи по проекти, които целят да трансформират централния офис, намиращ се на едно от най-замърсените места в София – бул. „Цариградско шосе“, в близост до Орлов мост. Идеята е сградата да стане енергийно ефективна и достъпна за хора с намалена подвижност чрез изграждане на асансьор.

Екипът на БТА е разработил също и проект за превръщане на част от покрива в тераса и зелена градина, което е ефективно решение на проблема с „топлинните острови“.

снимки: Веселин Шахънов, фейсбук

Related Articles

Обсъждат Доклада за ОВОС на модернизацията на жп линия Радомир – Гюешево

На 28.03.2024 г. 11:00 часа в Заседателната зала на община Кюстендил ще се проведе обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната...

Временна организация на движението за 3 март

Във връзка с провеждането на тържествата за 3 март на връх Шипка се въвежда временна организация на движение по пътя Габрово – връх Шипка...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ