21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

БТА планира зелена трансформация за „Двореца на журналистиката“

Студенти от Лесотехническия университет и Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) представиха своите идеи за трансформация на историческата сграда на Българската телеграфна агенция и зоната около нея.

На форум, с който БТА се включи в европейската инициатива „Фестивал на Новия европейски Баухаус“, студентите визуализираха своите проекти за превръщането на централния офис на Агенцията в столицата в достъпна, естетична и зелена среда за местната общност.

Идеите включваха елементи от алейната композиция на пространството пред сградата, настилката, озеленяването, водни ефекти, художествено осветление, специални холограми и др. Проектите акцентирахаи върху различни начини за подобряване на фасадата на сградата, шумоизолация и енергийна ефективност.

БТА работи по проекти, които целят да трансформират централния офис, намиращ се на едно от най-замърсените места в София – бул. „Цариградско шосе“, в близост до Орлов мост. Идеята е сградата да стане енергийно ефективна и достъпна за хора с намалена подвижност чрез изграждане на асансьор.

Екипът на БТА е разработил също и проект за превръщане на част от покрива в тераса и зелена градина, което е ефективно решение на проблема с „топлинните острови“.

снимки: Веселин Шахънов, фейсбук

Related Articles

Габрово се включва в международен проект за зелени инвестиции

Община Габрово ще подобри капацитета си за въвеждане на зелени инвестиции в градското развитие чрез участие в партньорски международен проект по Програма „Интеррег“. Той...

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Новият образец влиза в сила от 17 юни От 17 юни т.г. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта, съобщиха...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ