7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

БНБ: Хората ударно теглят заеми за жилище

Ръстът на кредитите изпреварва този на депозитите

За сериозен ръст в тегленето на кредити за покупка на имот, информират от БНБ. В края на изминалия февруари жилищните кредити, изтеглени от домакинствата, стигат 16.816 млрд. лв., като за година се увеличават с 18.1%, което е дори повече от ръста през януари – 17.9% на годишна база.

Макар и по-слабо увеличение има и на изтеглените потребителски кредити, които вече надхвърлят 15.20 млрд. лв., и се увеличават с 12.3% спрямо февруари 2022 г. Ръстът им обаче слабо се забавя спрямо януари, когато е бил 12.5% на годишна база.

Другите кредити нарастват със 7.7%, като достигат 401.7 млн. лева. Кредитите за Работодатели и самонаети лица се увеличават с 11.9% на годишна база през февруари 2023 г. и в края на месеца са 432.8 млн. лева.

Ръстът при спестяванията продължава да изостава от този на кредитите. В края на февруари депозитите на домакинствата стигат 72.977 млрд. лв. Те се увеличават с 8.9% спрямо същия месец на предходната година.

Бизнесът пък е заделил в банките 40.958 млрд. лв.

Related Articles

До 50 млн. лв. държавна помощ за транспортния бранш

Транспортните предприятия ще получат до 50 млн. лв. държавна помощ. Тя е по мярката „Помощ в подкрепа на разходи за стабилизиране на транспортния отрасъл...

Летище Русе с удостоверение за експлоатационна годност

В следващите 12 месеца предстои изработването на Генерален план на дружеството Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) издаде на „Еърпорт Русе“ удостоверение за експлоатационна...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ