5 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

БНБ: Над 8 млн. банкноти са негодни за ползване в паричното обращение

Парите в обращение в страната към края на юни 2021 г. нарастват с 18,2% спрямо същия период година по-рано. Те стигат размер от 22,3098 млрд., показват данни на БНБ.

В края на шестмесечието на текущата година делът на банкнотите в общата стойност на парите в обращение е 97,77%, а на разменните монети – 2,22%.

С най-голям дял (35,68%) в общия брой на банкнотите етази от 50 лева, като към 30 юни в обращение са 188,7 млн. броя банкноти с този номинал. С най-малък дял (5,47%) са банкнотите от 5 лева.

Като негодни за използване в паричното обращение към средата на годината са отделени 8,6 млн. броя банкноти. Сред тях най-амортизирани са тези от 10 лева, следвани от двадесетолевките.

Related Articles

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона...

Ремонтират спирки в столичния район „Студентски“

До 1 март трябва да приключи ремонтът на спирките на градския транспорт в столичния район „Студентски“. Дейностите са част от договора за поддръжка на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ