24 C
Пловдив
понеделник, юли 22, 2024

БНБ: Над 8 млн. банкноти са негодни за ползване в паричното обращение

Парите в обращение в страната към края на юни 2021 г. нарастват с 18,2% спрямо същия период година по-рано. Те стигат размер от 22,3098 млрд., показват данни на БНБ.

В края на шестмесечието на текущата година делът на банкнотите в общата стойност на парите в обращение е 97,77%, а на разменните монети – 2,22%.

С най-голям дял (35,68%) в общия брой на банкнотите етази от 50 лева, като към 30 юни в обращение са 188,7 млн. броя банкноти с този номинал. С най-малък дял (5,47%) са банкнотите от 5 лева.

Като негодни за използване в паричното обращение към средата на годината са отделени 8,6 млн. броя банкноти. Сред тях най-амортизирани са тези от 10 лева, следвани от двадесетолевките.

Related Articles

Бизнесът чака работници от Индия, Бангладеш и Украйна

Сектор строителство от години се задъхва за кадри Работодатели от Русе и региона се опитват да компенсират недостига на кадри, като наемат граждани от Индия,...

Хуманоиден робот ще поддържа железопътната инфраструктура в Япония

В Япония влезе в експлоатация голям хуманоиден робот, който ще служи за поддръжка на железопътната инфраструктура на островната страна, съобщава британският вестник The Guardian,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ