30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Близо 6% от европейците страдат от недостиг на светлина в жилищата си

5,9 на сто от гражданите на ЕС са заявили през 2020 година, че нямат достатъчно дневна светлина в жилищата си. Това означава, че по техни критерии, домът им е прекалено тъмен и това се явява негатив за семейството, сочат данни на Евростат.

През 2019 година , процентът на домакинствата с този проблем е бил 4,8 на сто.

Достъпът до дневна светлина в дома помага за подобряване на здравето и комфорта на човека, а може и да помогне за подобряване на енергийната ефективност, тъй като намалява необходимостта от изкуствено осветление, категорични са анализаторите.

През 2020 година 10,6 процента от хората, живеещи в Испания, са оценили жилищата си като прекалено тъмни. Това е най-големият дял сред страните членки на ЕС. Следват Франция с 9,5 на сто (по предварителни данни), Малта с 9,4 на сто и Унгария със 7,7 на сто.

В България този дял е 4,8 на сто за 2020 година спрямо 5,0 на сто през 2019 година.

Най-малък е делът на хората с недобре осветени домове през деня в Словакия (2,6 на сто по предварителни данни), Италия (2,6 на сто през 2019 година), Кипър (2,8 на сто) и Чехия (3,1 на сто).

Related Articles

Зона за отдих и спорт ще правят в пловдивското село Брестник

С решение на правителство се променя статутът на имот в село Брестник от публична на частна държавна собственост и се прехвърля в собственост на...

КАБ алармира за неприемливи условия на обществена поръчка в Бургас

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да бъде прекратена обществената поръчка за сключване на рамково споразумение за „Изработване и/или преработка на инвестиционни проекти...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ