Благоевград влага близо 45 млн. лв. в саниране, образователна и спортна база

0

Инвестиционната програма на община Благоевград за периода 2014-2020 г., одобрена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е 44 056 536 лв. Подготвя се споразумението за изпълнение на одобрената инвестиционна програма между управляващия орган и община Благоевград. Част от проектите, заложени в програмата за реализация на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие (ИПГВР), са саниране на сградите на полицията и пожарната. Включени са и III ОУ и V СОУ, в сградите на които ще бъде направена вътрешна рехабилитация и ще бъде закупено необходимото оборудване. Предстои да бъде изграден физкултурен салон в НХГ „Св. св. Кирил Методий“, а съществуващият ще бъде превърнат в актова зала.

В инвестиционните планове на пиринската община, одобрени от МРРБ, е заложено и изграждане на подлез за квартал „Грамада”, нов хотел с трибуни на стадион „Христо Ботев”, строеж на спортна база в с. Зелен дол, възстановяване на градския парк „Ловен дом” и други. Предвидени са още 13 млн. лв. за благоустрояване. Общината е внесла четвърто проектно предложение в Междинното звено за одобрение – „Благоустрояване на градската среда”. То е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Финансира се по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”, а срокът за изпълнение е 24 месеца. Предвижда се благоустрояване на ул. „Марица”, обновяване на площад „Георги Измирлиев – Македончето” и фонтаните, художествено осветление в централна градска част – между сградите на кметството, театъра и Американския университет. Ще бъде направена велосипедна алея, която ще свързва булевард „Св. Димитър Солунски”, улица „Даме Груев”, улица „Васил Левски”, бул. „Св. св. Кирил и Методий”. В проекта е заложено благоустрояване на IV микрорайон в Благоевград, включително строително-монтажни работи по улици, енергоспестяващо улично осветление и озеленяване.

БЮДЖЕТЪТ

Бюджетът на община Благоевград за 2016 г. е в размер на 54 707 000 лв. Приходите за финансиране на делегираните държавни дейности са увеличени приблизително с 2 млн. лв., а средствата за разплащане на местните дейности са в размер на близо 28 млн. лв. Очакваните собствени приходи на общината са в размер на 19 млн. лв., като ръстът спрямо 2015 г. е 2 процента, информират от администрацията.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си