12 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Бившата топлоцентрала на НДК стана Регионален център за съвременни изкуства

40 години след своето построяване, тази есен бившата топлоцентрала на НДК се трансформира в Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”.

Обектът се намира зад хълмовете на Южен парк 2 между културно-историческия комплекс „Гарнизонно стрелбище“ и Перловска река. Тази локация позволява Арт центърът да работи в синергия със заобикалящата среда, като показва различни социални и екологични практики. Освен с голяма и камернa сцени и изложбенa залa, „Топлоцентрала“ разполага и с външен амфитеатър и тераса, както и с резидентен център за чуждестранни артисти.

ИСТОРИЯТА

Изоставената топлоцентрала на НДК е разпозната като място с най-голям потенциал за създаване на Регионален център за съвременни изкуства през 2014 г., когато в София се провежда международната среща на най-голямата мрежа за изпълнителски изкуства в света IETM. Архитектурната трансформация на сградата започна преди две години след провеждане на международен конкурс, спечелен от арх. Мариана Сърбова. В преустройството й участват още интердисциплинарен екип от български артисти и чуждестранни експерти. Изграждането на „Топлоцентрала“ следва устойчивите практики на подобни центрове в Берлин, Париж, Нант.

ТРАНСФОРМАЦИЯТА

През 2021 г. по предложение на Столичния общински съвет и с решение на Министерския съвет „Топлоцентрала“ е преобразуван от общински в регионален център за съвременни изкуства. Благодарение на това, той ще взаимодейства с независими творци и културни организации от сферата на сценичните и визуалните изкуства и от общините Самоков, Ботевград, Ихтиман, Костинброд, Своге, Сливница и Костенец.

 

Related Articles

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ