5 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Берлинският „Футуриум” с награда за иновации

Музеят на бъдещето „Футуриум“ в Берлин бе удостоен с наградата „Луиджи Микелети“ за иновативност на Европейската музейна академия, съобщи ДПА. Официалната церемония по обявяване и награждаване на победителите се проведе онлайн. Журито даде своята най-висока оценка на музея за „ясната презентация на ключови теми от бъдещето и артистични инсталации“.

„Футуриум“ е интерактивен, развлекателно-познавателен проект за деца от 4 до 14 години, който пресъздава напълно естествената градска среда. В нея има улици, паркове, сгради, както и социално значими обекти като банка, полиция, медицински центрове, арт резиденции и др. В центъра подрастващите могат да се запознаят с различни футуристични професии, както и да се потопят в света на най-новите технологии. „Бъдещето чука на вратата. Новите технологии толкова бързо променят света, че до 10 години ще има нужда от съвсем нови професии и навици. Затова в музея показваме иновациите в науката, информационните технологии и роботизацията, защото съвсем скоро това ще бъде реалност и подрастващите трябва да са подготвени“, споделят създателите на проекта.

Всяка година Европейската музейна академия връчва три награди в различни категории. В категорията за качество на образователната функция бе отличен Националният музей на румънската литература в Букурещ. С наградата за музей на изкуството се сдоби музеят „Трапхолт“ за съвременни изкуства, занаяти и дизайн в Колдинг, Дания.

Европейската музейна академия е базирана в Хага. В нея са представени 44 страни. Целта на фондацията е да насърчава развитието на музеите като инструменти за социална промяна.

Related Articles

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...

Започна подготовка за мащабен ремонта на Доходното здание в Русе

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ