7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

Белослав превърна 9 тона пластмасови отпадъци в арт аксесоари

Над 9 тона пластмасови отпадъци, събрани от жителите на Белослав вече са рециклирани и превърнати в полезни изделия и аксесоари. Алтернативната система за оползотворяване на ненужната пластмаса в общината е внедрена по проект „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“.

Той е финансиран по ОП „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Инвестицията е в размер на 280 915 лв. , бенефициент е община Белослав, а партньори – Норвежката консултантска компания IDN (Интернейшънъл девелопмент Норвегия), „Екоинвест Асетс“ АД и Фондация „Зелена индустрия, иновации и технологичен трансфер“.

По проекта са раздадени 156 контейнера, в които хората да събират ненужната пластмаса. Периодично тя се извозва и се складира в базата на фирма, където с машини, доставени по проекта, се шредира и формува.

От преработеният отпадък се произвеждат дребни изделия за бита, а ученици и деца с увреждания са сътворили от ненужната пластмаса произведения на изкуството и арт аксесоари- картини, рамки, пана и други.

Related Articles

Започна подготовка за мащабен ремонта на Доходното здание в Русе

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от...

Изложба за Старинен Несебър може да се види в Софийския университет

Изложба „Старинен Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“ може да се разгледа до 7 март в Централното фоайе на Софийския...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ