29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Без Сапарева баня във ВиК-Асоциацията, Кюстендилско остава без евросредства

„Присъединяването на община Сапарева баня към консолидираната ВиК – Асоциация в област Кюстендил ще позволи регионът да има достъп до еврофинансиране, с което ще се решат много от проблемите с водоснабдяването, отвеждането и пречистването на отпадните води в Кюстендил и Дупница“. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова на среща с местната общественост в града. 

Тя подчерта, че консолидацията е основното изискване на Европейската комисия, за да получава областта финансиране от Програма „Околна среда“ в периода 2021-2027 г. Една територия – един оператор, т.е. всички трябва да бъдат обединени, за да има развитие и да можем да подменяме старите мрежи“, заяви тя. Заместник-министърът посочи, че всички общини от област Кюстендил, с изключение на Сапарева баня, вече участват във ВиК Асоциацията. „Община Дупница, която имаше желание за излизане от асоциацията, вече разбра плюсовете, които носи членството, включително и възможността да се възползва от помощ и от Българския „ВиК холдинг“, каза Деляна Иванова.

Зам.-министър Иванова обърна внимание, че от национална и регионална гледна точка е важно развитието на района и населените места. По думите ѝ ако общината реши да влезе в асоциацията в близките дни, ще има достатъчно време и ресурс, за да се възложи изготвянето на Регионално прединвестиционно проучване за област Кюстендил. Чрез него областта може да получи евросредства за мрежите си още през следващите години.

Всяко отлагане и закъснение ще направи невъзможно кандидатстването по програмите заради пропуснати срокове. „Призовавам жителите на общината да проявят разум и да се съгласят.

Деляна Иванова бе категорична, че ако ВиК-Паничище, което обслужва община Сепарева баня, премине към единния воден оператор в областта няма да има съкращения на персонала и сегашното оперативно ръководство ще бъде запазено. Категорично няма да има и драстично поскъпване на цената на водата.

 

Related Articles

Нощ на индустрията в Стара Загора среща работодатели и младежи

Нощ на индустрията предстои в Стара Загора. Първото по рода си събитие цели да осигури директна връзка между работодателите и всички желаещи да се...

Изграждат съвременен младежки център в Пещера

В Пещера започна строителството на Младежки център. Целта е да се създаде модерна и достъпна инфраструктура, отговаряща на нуждите и интересите на младите хора...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ