26 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Без ремонти на Дунав мост през активния туристически сезон

През летния сезон не се планират сериозни ремонтни дейности на Дунав мост, освен спешни такива. Това стана ясно от инспекцията на Областният управител на Русе Борислав Българинов, който се запозна на място с организацията на движението и пропускателния режим на гранично-контролно пропускателния пункт.

Преди около месец бе извършена реконструкция, която гарантира експлоатационната годност на съоръжението. В края на годината или началото на следващата се очаква основен ремонт на моста, като пет фирми са кандидатствали за изготвяне на техническия проект. Тепърва предстои избор на проектант, а след това изготвяне на проекта. Реалните дейности ще започнат чак след избора на изпълнител, като ремонтът ще се състои в подмяна на бетонните панели от българска страна на моста, както бе направено в румънската част на конструкцията.

Очакванията са по време на активния туристически сезон да не се допуснат колони от чакащи автомобили. От българска страна има готовност за увеличаване на капацитета на пропускливост на съоръжението в най-натоварените периоди.

Припомняме, че през февруари в северната ни съседка бе пуснато ново трасе, което на практика увеличи двойно капацитета за проверка и съответно преминаване в Румъния. На румънска територия вече има 13 ленти, като 7 са предвидени за коли, микробуси и автобуси, а шест за товарни автомобили. Не всички обаче 13 ленти работят постоянно, тъй като и не винаги трафикът е толкова сериозен.

Related Articles

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

За поредна година Хидротехнически факултет на УАСГ се включва в „Европейска нощ на учените“ по проект SEARCH. Висшето учебно заведение ще отвори вратите си...

АПИ: Разширяваме 20 първокласни пътни участъка до скоростни пътища

„Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ