21 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Безпилотни летателни средства ще следят качеството на въздуха в София

Столичната община съвместно с Националния университетски център за геопространствени изследвания и технологии при СУ „Св. Климент Охридски“ стартира пилотно дистанционен екологичен мониторинг на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община. През зимата ще се направи мониторинг на качеството на въздуха на 9 различни локации в София, които са идентифицирани като проблемни през този сезон. След това ще бъдат направени замервания на качеството на въздуха и на други локации.

„С този проект надграждаме системите за мониторинг на качеството на въздуха, които вече имаме. Това ще помогне, от една страна, да бъдат информирани хората още по-добре, а от друга страна, за правилни управленски решения“ – заяви кметът Йорданка Фандъкова. В резултат от мониторинга ще се осигури оперативна информация, която да послужи при предприемане на нови мерки от страна на Столична община.

Дроновете са оборудвани със съвременни сензори за дистанционно наблюдение на основни показатели на въздуха в съчетание с прецизни фотограметрични и термални камери, които предоставят бърза и коректна информация за състоянието на атмосферния въздух и картографско заснемане.

Данните ще помогнат за изграждането на специална инфраструктура като зелени стени или специално озеленяване, което да служи като естествена бариера за разпространението на замърсяването.

Related Articles

Банско и Якоруда участват в проект на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага...

Община Приморско получи държавни имоти за градски парк

Правителството одобри Община Приморско да получи държавни имоти в града с площ близо 14 000 кв. Те ще бъдат използвани за изграждане на общински...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ