26 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

БДЖ купува 10 „умни“ локомотива

10 умни електрически локомотива от последно поколение, разработка на германския доставчик „Сименс”, ще поръча БДЖ, съобщи пресцентърът на жп превозвача.

От железопътния холдинг обявиха резултата след проведените преговори в рамките на заседание на комисията по обявената процедура: „Доставка и гаранционна поддръжка на 10 броя новопроизведени магистрални електрически локомотиви за нуждите на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД”.

До втория етап на поръчката достигна единственият участник, подал техническа и ценова оферта – а именно ДЗЗД „Сименс Трон“.

Предложената от консорциума цена за изпълнение на поръчката е над 55,544 млн. лева без ДДС и е по-ниска от обявената прогнозна стойност в процедурата в размер на 57,5 млн. лв. без ДДС.

Цената включва стойност на локомотивите модел Siemens Smartron, техническа поддръжка и всички необходими резервни части и консумативи за срок от три години и 600 хил. км., както и транспорт, застраховка и въвеждане в експлоатация.

По време на преговорите допълнително е договорено увеличение на гаранционния срок от 24 на 36 месеца, както и обучението на ремонтния и експлоатационен персонал на БДЖ за поддръжката на локомотивите.

Намален е и срокът на доставката на първия локомотив до десет месеца, а окончателната доставка е до 13 месеца след подписването на договора, посочиха от държавния жп превозвач.

 

Related Articles

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...

Вековно дърво в Плевен указва историческите и културни забележителности

Указателни табели, насочващи към историческите и културните забележителности на Плевен, бяха монтирани на дънера на дърво, което е на близо 150 години. Дънерът се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ