13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни – Румъния, Молдова, Украйна и България, от 26 до 29 март в Балчик.

Домакини са Националният институт за недвижимо културно наследство и Школата Шайо – Париж, които си партнират вече 20 г. в специализирания курс Шайо в България. Форумът се осъществява с подкрепата на българското Министерство на културата и на френското правителство. Семинарът ще създаде рамката на бъдещото сътрудничество на Балканите. Българските и френските експерти ще разкажат за опита и проектите на курса, както и за методологията на Школата Шайо – една от най-авторитетните в сферата на опазването. Възпитаниците на българския курс са повече от 140 архитекти, сред които има и проектанти от Сърбия и Северна Македония. Архитектите от Румъния, Молдова и Украйна ще представят опита си в обучението и опазването на паметниците на културата.

Балчик е избран за място на срещата заради своето архитектурно и историческо наследство от 19-и 20-и век. Част от форума ще се проведе на терен в града и околностите му, в курорта „Албена“ и в румънския курорт Ефорие. Ще бъдат набелязани потенциални места за експерименталната работилница наесен, чийто фокус ще бъдат развитието и общите тенденции в архитектурата на морските курорти в региона.

Related Articles

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...

Планират нова трамвайна линия в София

Нова трамвайна линия – номер 15, между столичните квартали “Бъкстон” и “Хладилника” предлагат зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов и общински съветници. Тя ще подсили...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ