6 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Атрактивно: Състезание по строителство на мостове от спагети провеждат в УАСГ

Супер атрактивно, но и практически полезно състезание „SPAGHETTI BRIDGE“ се провежда ежегодно в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). За 12-ти път студентите строят мостове от спагети.

Правилата са лесни. Всеки отбор, съставен от петима студенти, получава спагети, лазаня, конци и лепила и за няколко часа трябва да построи предварително замислен мост. Съединяването на „строителните“ елементи става с пистолет с горещ силикон. А жури, в чийто състав влизат преподаватели и представител на Студентския съвет на УАСГ, оценява представянето на отборите.

Условието:

Условие в състезанието е всеки мост да е с максимално тегло до 1 кг, да може да преодолее преместване от 90 см и да е с максимална височина на конструкцията от 25 см. Моделът на моста се натоварва в средата чрез вградена за целта стоманена кука посредством рамка за изпитване и силомер за отчитане на носещата способност на моста. Всеки мост се натоварва до разрушаване и така се установява неговия носещ капацитет, обясняват от УАСГ.

Участниците мерят строителни умения в три категории – основна категория, творческо решение и пресъздаване на съществуващ мост.

Традицията:

За пръв път състезанието по строителство на мостове от спагети се провежда през 2009 г. А негови организатори са членове на Студентския съвет, съвместно с доц. д-р инж. Добромир Динев.

Първоначалните резултати в носещата способност на мостовете е била 15-20 кг, а рекордът на турнира засега е 125 кг .

Снимки: Студентски съвет при УАСГ

Related Articles

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ