Атанас Пеканов: Променяме 50% от проектите в Плана за възстановяване и устойчивост и включваме нови реформи

0
264

Средствата по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени. Страната ни ще получи 13% префинансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост – това са около 1,6 милиарда лева най-вероятно тази година, категоричен бе вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов по време на отчетния брифинг на правителството, проведен в Министерския съвет.

Отчитаме липса на прозрачен и задълбочен обществен диалог в последната година по темата как функционира Механизмът и каква е ролята на държавата, което позволява да се разпространяват различни заблуди”, коментира Пеканов. “Скоро след като Планът бъде внесен, надявам се в рамките на нашия служебен кабинет, определените средства ще се влеят в българската икономика и големият въпрос не е дали ще дойдат през август или октомври, а в какво ще ги инвестираме и как това ще направи страната ни по-сигурна и просперираща. Нека да не правим компромис с качеството на такъв важен за страната ни финансов ресурс. А забавянето се дължи на два фактора: политическото решение на предишното правителство да не предава Плана, а дори да ни остави техническа работа по него, както и нашето желание той да бъде по-добър и амбициозен”, допълни вицепремиерът.

Според него, както и според служебния кабинет, Планът не е бил достатъчно добър, което ги е мотивирало с встъпването в длъжност да рестартират работата на работната група и да отворят за набиране на нови проектни предложения. В рамките на изминалия месец вицепремиерът е провел над 45 срещи с представители на институциите, на Европейската комисия, с комисаря Йоханес Хан, посланици, представители на международните институции у нас, представители на гражданското общество, на тристранката, работодатели и синдикати, Икономическия и социален съвет. Получени са над 30 нови проекта, както и няколко предложения за реформи. В резултат на това е взето решение да се доработят около 50% от заварените проекти и да се впишат нови значими проекти и реформи.

Целта на промените е да залегнат някои наши ключови приоритети, да адресираме отворените критики на Комисията и да инициираме дълго отлагани генерални промени. В тях влизат: залагане на повече механизми за контрол на средствата, осигуряване на доброто изпълнение чрез помощ от страна на ЕК за използване на добрите практики от други страни, и не на последно място – повече ресурси да бъдат разпределени в регионите извън столицата. От тези над 30 нови проектни предложения, които получихме, повечето са добри, но за съжаление не всички отговарят на строгите критерии на Европейската комисия. В момента разглеждаме 10 от новите проекти, които отговарят на целите и съвпадат с обществените интереси”, заяви Атанас Пеканов.