14 C
Пловдив
понеделник, април 15, 2024

Асен Василев: Най-кризисни за инфлацията у нас ще са март и април 2022 г.

Най-кризисният месец за България по отношение на инфлацията ще бъде март или април, коментира пред Дарик радио вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Според него инфлацията догодина ще бъде 5 до 6%. „Това се дължи от една страна на енергоизточниците, но да приемем, че с пролетно-летния сезон това ще изчезне като фактор, а от друга страна – на голямото печатане на пари, което се случи в последните 6-7 г.“, коментира министърът.

И поясни – „Когато инфлацията тръгне нагоре, много хора се ориентират към по-дългосрочни активи – недвижимости, злато, а в момента и криптовалути като нов клас активи, акции на фирми, които виреят добре в инфлационна среда“. Василев смята, че инфлация от 5-6% не е нещо силно притеснително.

За 2022 г. нивото на минималната заплата трябва да е поне 700 лв. според коалиционното споразумение. Служебният кабинет е заложил 710 лв. и този проект е съгласуван с работодатели и синдикати.

Според финансовият министър да се прави социална политика през ДДС не е най-добро решение. „Диференцираната ставка води до трудна събираемост, избягване на данъци, търговците нормално се изкушават, и освен това Европа върви към унифициране на ставките“, коментира той. Ако например се намали ДДС на електроенергията и вие си купувате ток, за да отоплявате своя басейн, ще получите същото намаление като друг човек, на когото му трябва ток да отоплява единствената си стая, даде пример Василев.

Думата на 2021 г. за Асен Василев е „битка”. Ако не сме готови да проведем битка за това, което искаме, то вероятно няма да се случи, посочи той. Една от първите битки, които според финансовия министър е важно да спечели България, е да стабилизира и отвоюва енергетиката си обратно. Нашата енергетика е много закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които трябва да се решат в спешен порядък, посочи той.

Related Articles

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ