Арх. Стилияна Рачинска: Бюджетните ограничения за проектите и изискванията на ЗУТ превръщат работата ни в математическа главоблъсканица

0

България има нужда от млади, работещи, умни и мислещи хора, за да върви напред

ВИЗИТКА

Стилияна Рачинска завършва Природо-математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков”, Бургас, през 2001-ва. Висшето си образование получава в Университета по архитектура, строителство и геодезия – София. През 2007-а се дипломира в Катедра „Интериор и дизайн” на Архитектурния факултет. В периода 2004-2010 г. работи в две от най-големите архитектурни бюра в София – „Николов и Николов – Архитекти” и „Иво Петров Архитекти“. През 2010 г. заедно с арх. Николай Рачински основават архитектурно бюро „Есенти Рачински“. В творческия опит на проектантите присъстват над 200 сгради, включително обществени, промишлени, ваканционни, много идейни разработки, подробни устройствени планове, проучвания и заснемания в цялата страна и в чужбина. Екипът търси баланса между практичната функция и самоцелната архитектура. В комбинацията между двете крайности се раждат успешните проекти.

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Смятам, че всеки млад българин, завършил образованието си в България, трябва да даде шанс на бъдещето си в страната. Невинаги нещата се получават. Трудно е навсякъде, в България е неясно и несигурно даже, но с желание, упорит труд, малко късмет и отдаденост човек се доближава с крачка към успешната реализация. Обичам родината си и твърдо вярвам, че ако всеки полага усилия в собствената си сфера и работи с желание и принципи, България ще бъде едно по-добро място за живеене. Смятам, че една страна има нужда от млади, работещи, умни и мислещи, хора за да върви напред. Все пак хората правят мястото. Жалко е, че останахме малко.

– С какви проблеми се сблъсквате по време на Вашата работа?

– Проблемите, с които се налага да се борим ежедневно, са в доста широк спектър. Като се започне от творческия диалог с инвеститорите, и се стигне до борба с понякога доста обърканите и тромави процедури. За никого не е тайна, че неорганизираността и некомпетентността понякога на административните органи създава доста безпорядък и проблеми на реално практикуващите архитекти. От друга страна, бюджетните ограничения за всеки един проект, както и изискванията на ЗУТ превръщат работата ни в една голяма математическа главоблъсканица, чието решаване често не е лесно. Понякога архитектът толкова се отдалечава от творческия съзидателен процес, че се превръща в мениджър, парламентьор, психолог, организатор дори телефонист. Един друг немалък според мен проблем е, че архитектите са загубили силата и авторитета на своята гилдия. Тя трудно успява да защитава интересите на своите членове. Оттук следват ежедневни лични битки, които всеки от нас води в името на това да бъде разбран, чут, оценен, а работата му адекватно заплатена. В нашето бюро всеки знае своето място и сила и разчита на другия. В целия процес на проектиране и реализация най-важна е екипната работа и доверието между хората по цялата верига.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Всеки млад човек би трябвало да притежава социална ангажираност и гражданска съвест. Архитектите от „Есенти Рачински“ търсим възможности за участие във всякакъв тип инициативи, в които можем да бъдем полезни. Разбира се, насочени сме към проекти, които касаят естетизацията на града ни, развиваме и работим такива проекти. През 2012 г. наш проект спечели трето място в конкурса за естетизация и модернизация на пешеходните зони на града. Аз лично имам интерес към развитието на творчески инициативи с деца и подрастващи.Това е причината и да взема участие в първия ABLE Mentor за Варна през 2015 г. Смятам, че изкуството и одухотвореността все по-малко присъстват в живота на хората и бих участвала в каузи, които променят това. В тази връзка през лятото на 2015-а организирахме с подкрепата на „Младежки проекти“ към Община Варна поредица от пленери по рисуване на открито, безплатни и достъпни за всички. Хората имат нужда от красота и творчество, за да бъдат по-добри, ние искаме да им напомним за това.

 

                                                                                                                   ПРОЕКТИ

 

 

7-01.Къща-1-реализацияКъща – реализация

 

 

 

 

 

7-02.Еднофамилна-жил.сградаЕднофамилна жилищна сграда

 

 

 

 

 

7-01.Къща1-проектКъща проект

 

 

 

 

 

7-04.Многофамилна-1Многофамилна жилищна сграда

 

 

 

 

 

7-05.Жилищна-сградаЖилищна сграда

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си