27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Арх. Стефан Аспарухов: В сгради до 5 етажа асансьорът може да бъде заменен с подемна платформа

Гледната точка на професионалистите във връзка с новите изисквания към жилищните сгради у нас

Новата Наредба за достъпна среда влезе в сила от 23 май. Действието й беше отложено във времето по инициатива на Камарата на архитектите. Вариантът на проекта тогава според архитектите създаваше свръх регулация и ненужно утежняваше и затрудняваше инвестиционния процес, както и строителството в частния сектор, затова от гилдията поискаха преразглеждане на наредбата. „Изискванията на министерството са да се спазва Наредбата след 23 май“. Това коментира за „Хоризонт до обед“ зам.-министърът на регионалното развитие архитект Стефан Аспарухов:

  • – „В общи линии доразвито е действащото от 2009 година изискване по отношение на жилището за хора с увреждания, което вече може да се проектира и на първи жилищен етаж, при условие, че до него се осигурява свободен и самостоятелен достъп. Досега ограничението беше само за партерни етажи. Внесена е яснота също за начина на осигуряване на достъп до всяко жилище със стълби и с достъпен асансьор. В сгради до пет етажа достъпният асансьор може да бъде заменен с подемна платформа, проектирана като затворена структура“.
  • – „Ние, от Камарата на архитектите в България, искахме да бъде отложена с една година Наредбата, за да може да бъде прецизирана като разпоредба и тъй като тя отразява нарасналите ангажименти на обществото по отношение на хората с намалена подвижност, все пак тези нараснали ангажименти трябва да бъдат правилно фокусирани към конкретните групи ползватели“, обясни пред БНР архитект Костадин Христов, председател на Контролния съвет в Камарата на архитектите в България:
  • – „От тази гледна точка голяма част от нашите препоръки бяха взети под внимание. Не всички, които ние имахме като желание, но голяма част от препоръките бяха взети под внимание. Всъщност Наредбата е много всеобхватна по своето значение, за потърсения ефект от обществото. Нас ни притесняваха няколко вътрешни противоречия в определени членове, някои несъответствия с други нормативни документи, с които ние, проектантите, като първа стъпка в строителния процес, сме длъжни да се съобразяваме и затова държахме да бъдат по-добре прецизирани разпоредбите в Наредбата“.

Снимка:КАБ

Related Articles

След решение на съда: “Куршум джамия” остава собственост на Карлово

“Куршум джамия” остава собственост на Карлово, потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен...

Откриха 4 зарядни станции за електромобили в Свиленград

Свиленград вече разполага с инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници и четири зарядни станции за електромобили. Съоръженията се намират на паркинга на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ