Арх. Стефано Боери: Пандемията ще накара мнозина да напуснат мегаполисите

Според италианският визионер малките градчета и села ще стават по-привлекателни заради чистия въздух, природата и "бариерите" срещу различни масови болести

0

Коронавирусът ще ни накара да преосмислим битуването си в големите градове и ще подтикне голяма част от нас да се изнесе лека-полека към малките и доста обезлюдени в момента населени места – това обяснява на журналисти световно известният архитект и специалист по урбанистика Стефано Боери, цитиран от „Монитор“. Той е професор в Политехниката на Милано и автор на известните с името „Вертикални гори“ два небостъргача в центъра на индустриалната и финансовата столица на Италия.

Според именитият архитект основната причина за очертаващото се в близките години преселение е струпването в мегаполисите на много хора в сравнително ограничени пространства и лесното им покосяване от убийствени зарази. Друга немаловажна причина е постоянното замърсяване на въздуха в тях .

Стефано Боери смята също така, че завръщането в по-малките населени места ще бъде стимулирано и от доказаните в дните на сегашната карантина достойнства на т.нар. smart working, тоест на работата вкъщи за онези хиляди италианци, които могат да си изкарват хляба с нея. За „светилото в архитектурата не е за подценяване и откроилият се в дните на сегашната епидемия положителен факт, че в малките и с неголям брой жители населени места по Апенините „Ковид-19“ е непозната болест или много малко разпространила се.

В същото време според професора по архитектура напускането на метрополиите от доста техни жители ще помогне големите градове да бъдат облагородени за по-нормален, природосъобразен и здравословен начин на живот чрез озеленяване и изграждането на различни барирери срещу зарази. Интересно е становището на създателя на „Вертикалните гори“ и за бъдещото на небостъргачите – според него строителството им трябва да бъде преосмислено, защото тяхното функциониране без асансьори и климатизация е немислимо. А именно тези две съоръжения са смятани за едни от най-големите локални огнища за разнасяне на зарази и в частност на коронавируса.

Арх.Стефано Боери посочва, че сега в Италия има 5800 полу-обезлюдени населени места и 2300 направо празни селища, които си търсят жители, за да се възродят. И които според видния архикетка могат спокойно да бъдат „осиновени“ от метрополиите в рамките на национален проект за нещо като регулирано и регламентирано преселение.  Това според архитекта визионер ще бъде процес с продължителност поне две – три десетилетия.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си