Арх. Златина Данаилова и арх. Лъчезар Данаилов: Искаме да създаваме красота тук и сега

0
Златина Данаилова е родена през 1984 г. във Варна. Средното си образование завършва в Националната природо-математическа гимназия „Л. Чакалов” в София, специалност „Математика”. Лъчезар Данаилов е роден през 1984 г. в София. Възпитаник е на софийската Гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. И двамата завършват Университета по архитектура, строителство и геодезия - специалност „Сградостроителство”, випуск 2009 г. Участват съвместно в много конкурси - национални и международни, печелят награди и признания. Портфолиото им включва жилищни сгради, интериори - обществени и жилищни.

 

Важно е какво оставяме след себе си на следващите поколения

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– България е нашият дом, нашата родина. Тук сме израснали, тук сме възпитани с всичките трудности и предизвикателства, които ни изградиха като личности днес. И искаме да работим в страната, защото копнеем да създаваме красота тук и сега. Не за друг, а за нас – за хората, които живеем тук. България има нужда от млади специалисти. Професията ни дава изключителното удоволствие, всичко, което създаваме, да не остава скрито. То се вижда и радва не само нас. Важно е какво оставяме след себе си, защото даваме пример на следващите поколения. В България има възможности за развитие и човек тук се чувства по-свободен, защото е на свое място, сред свои хора, въпреки трудностите. Ние обичаме предизвикателствата, а да се реализираш в България, е предизвикателство, особено за младите хора.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Трудностите са много. Бюрократични забавяния и спънки. Нежелание от страна на клиента да проумее, че хубавият проект не е достатъчен, нужно е да се инвестират средства и в качествено строителство. Или другият вариант – да дават пари за майстори и мебели, вместо за идеи и проекти. Трудно се намират добри изпълнители, ако нямаш доверени хора. Работата ни е свързана с комуникация с много хора и в проектирането, и в изпълнението, а цялата координация е в наши ръце. Спънка като цяло се явяват и конкурсите в България – с тяхната подкупност и корупция, избор на финални некачествени проекти и неизпълнени точки от първоначалното задание. И въпреки това за нас е предизвикателство всеки един конкурс, защото по този начин сверяваме часовника си дали вървим в крак с времето. Трудно е да си пробиеш път, да спечелиш доверието на клиентите. Много често те си мислят, че младите архитекти няма да се справят качествено. Но ако успеем да ги спечелим, можем дори да надминем очакванията им. Именно енергията на младите хора е важна за България, за да можем да пробием път към успешното й развитие.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Нашата професия е и обществена отговорност. Искаме да помогнем градът ни да стане по-добро място за живеене – с по-малко коли, повече велосипедни алеи, повече пешеходен достъп. Да реновираме исторически сгради, които са ценни и напомнят за историята ни. Те допринасят много за облика на града, но повечето от тях са изоставени и се рушат. Затова нашият апел е: Да пазим чиста и неосквернена прекрасната природа на България. Тя може да бъде повод само и единствено за гордост!


ПРОЕКТИ


7-2_Интериор-JM 7-1_Интериор-JM

Елегантен интериор с комбинация бяло, черно, орех и камък


7-3_Спалня-Magnolia

 

Романтична спалня в бяло, тъмнолилаво, дърво – усещане за релакс

 


7-4-4_Дневна-ОАК

 

 

Интериор с камък и дърво, семпъл и уютен


7-5_Детска-стая-SQ

 

Практична детска стая за малки и големи


7-6_-JA-Startup-Hambar

 

Отворено пространство за нуждите на младежката организация JA Bulgaria

 


7-7_Къща-Равно-поле

Еднофамилна къща на едно ниво, 174 кв. м

 

 


7-8

 

Еднофамилна къща на две нива, 131 кв. м

 

 


7-9_Жилищна-сграда-CAIII

Многофамилна жилищна сграда Цар Асен III – Бургас, 1132 кв. м


ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си