20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Арх. Здравко Здравков: С плана на „Борисовата градина“ се дава възможност за връщане на частните имоти на общината

Възможността за придобиване от общината на частните имоти в „Борисовата градина“ е една от основните задачи, които искаме да разрешим с изработването на Подробен устройствен план на парка. Единствената законова възможност за отчуждаване на частни имоти е да има влязъл в сила План“ – това заяви главният архитект на София арх. Здравко Здравков. Той поясни, че в момента има две предложения за начина на придобиване на имотите. Предложението, разработено от юристите на направлението, е да се създадат големи поземлени имоти с отреждане „за парк“. По този начин общината ще участва като съсобственик в имотите и ще може да контролира всяко инвестиционно намерение.

Другото предложение е в Плана да се създадат по-малки имоти с отреждане „за социална инфраструктура“, които самостоятелно да бъдат предмет на отчуждителна процедура. „И двата варианта ще бъдат обсъдени от Общинския експертен съвет, тъй като в момента мненията на юристите са раздвоени. Нашата цел е да изберем този, който дава най-силна защита на обществения интерес и най-сигурния механизъм за връщане на тези имоти на общината.“ Главният архитект посочи, че частни имоти в „Борисовата градина“, освен къпалнята „Мария-Луиза“ и Летният театър, са и такива около Дендрариума и при контактна част със „София ленд“, които са придобити от края на 90-те години до 2004 г. Едновременно с изработването на Плана, се отстраняват и несъответствията в кадастралната карта от главните архитекти на районите „Изгрев“, „Лозенец“ и „Средец“.

Общинският експертен съвет ще разгледа всички становища, които са получени от граждани и организации за проекта за ПУП на „Борисовата градина“. 1261 са становищата, получени в направление „Архитектура и градоустройство“, като от тях 1200 са напълно еднакви. Всички са сканирани и качени на сайта на НАГ със заличени лични данни. След заключителната дискусия, на която гражданите ще могат да представят становищата си, Експертният съвет ще ги разгледа и направи допълнителни препоръки към екипа на арх. Ковачев, който изработва Плана“ – поясни арх. Здравков. Той заяви, че получените становища са в две основни направления – защита на публичните функции на частните терени, ограничаване на новото строителство и възможностите за паркиране.

Проектът за план предвижда два паркинга – на бившето трамвайно трасе от Телевизионната кула до Руското посолство за 104 места и подземен паркинг за 400 места на терена на автокъща „Капитолия“. „И при двата предвидени паркинга не се отсича нито едно дърво“ – подчерта главният архитект. Той допълни, че липсата на прилежащи паркинги ще натовари изключително много с автомобили контактните на парка улици.

Към момента проектът не предвижда влизане на автомобили в парка с изключение на автомобили на специален режим. Предложението на ЦСКА е една от алеите да се ползва за достъп до стадиона, като моето лично убеждение е, че достъпът до спортните имоти не може да става през алейната мрежа с автомобили. Затова Планът трябва да даде решение и на проблема с паркирането, без да създава нови проблеми за близките квартали“ – заяви главният архитект.

„Другите по-сериозни възражения към Плана са по отношение на стадион „Юнак“ и стадион „Българска армия“ – дали да има ново строителство. Планът предвижда подобряване на свързаността на парка и чрез нови велоалеи. „Проектът „Зеления ринг“ – линеен парк с пешеходни и велоалеи подобрява връзките на „Борисова градина“ с други квартали. Планът за трасето от „Слатина“ до гара „Пионер“ е вече готов, но в момента се обжалва. Очакванията ни са след влизането му в сила НКЖИ да прехвърли терените на Столична община“ – каза арх. Здравков.

 

Related Articles

Международната пътна федерация избра Пловдивския панаир за свое събитие

Международната пътна федерация Европа и Централна Азия избра Пловдивския панаир за провеждане на своя регионален конгрес. Това е най-мащабното и елитно събитие за годината...

БНБ препоръчва: Банките да затегнат отпускането на ипотечни кредити

БНБ отчита увеличение при отпускането на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти и в тази връзка разпореди на банките да вземат допълнителни мерки за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ