Арх. Божена Вълчева: Архитектурата не е просто строителство, тя е създаване на живот

Удовлетворението да видиш една реализирана и одухотворена сграда не може да се сравни с нищо

0

Божена Христова Вълчева е родена на 13 януари 1990 г. в София. Средното си образование завършва в Гимназията по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев”, София, специалност „Строителство и архитектура с английски език”. Висшето си образование стартира при проф. арх. Стефан Попов, който полага основите на архитектурното й обучение. По време на следването си участва в изложби и публични оценявания в Камарата на архитектите в България. Завършва с отличие магистърска степен по архитектура през 2017 г. в НБУ, София. Дипломният й проект е високо оценен и участва в различни изложби. В момента Божена работи като архитект за строителна фирма ГРИГО-Х ЕООД. Омъжена е и има син на 4 години.

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Преди всичко бих искала да благодаря на моите родители, които ме научиха, че с много труд всичко се постига. Благодарение на тях пред мен никога не е стоял въпросът дали да се реализирам в България, или в чужбина. Израснах тук и обикнах държавата си такава, каквато е, а именно – неповторима. Смятам, че когато човек е способен и трудолюбив, може да се реализира навсякъде.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Моята работа е в същината на архитектурата – строителството. Работя в строителна фирма и всеки ден съм на различни обекти. Следя процеса от самото начало – от откриването на строителната площадка до самия край – интериора на обекта. Трудно е да се обмисли и реализира всичко от самата идея до въвеждането на сградата в експлоатация, но удовлетворението, което изпитвам, когато видя как изграденото оживява, не може да се сравни с нищо. За мен архитектурата не е просто строителство, тя е създаване на живот. Честно казано, единственото нещо, което ме затруднява, е времето. Непрекъснато се надпреварвам с него.

 – В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

 – Като част от строителна фирма съм участвала в много благотворителни каузи, свързани с образованието и строителството. Също така обектите, които реализираме в момента, са с цел облагородяване на район „Младост“. В личен план бих се включила във всякакъв тип обществени каузи, подкрепящи моя роден град София. Смятам, че той има още много потенциал за разгръщане.

                                                   ……   Проекти……………………….ллллл………………..

Интериорни решения хотел „ГРАМИ”

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си