27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Архитект и строителен предприемач в номинациите за “Будител на годината” 2022

Стотици българи за поредна година се включиха със своите предложения в традиционната класация на БНР за определяне на най-достойния будител. Жури в състав проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова определи 10-те имена, белязали 2022 г. със своята будителска дейност.

Сред тях са и архитект Дора Иванова и строителният предприемач Турхут Исмаил.

Архитект Дора Иванова от 2015 г. е двигателят на каузата монументът Бузлуджа да бъде консервиран и отворен за посещение. Тя успява да обедини учени, изследователи, чужди и родни фондации, културната общественост, общини, за да завърши дейностите по стабилизиране на мозайките и обезопасяване на монумента. Очаква се той да започне да приема посетители през пролетта на 2023.

Строителният предприемач Турхут Исмаил също е сред номинираните за Будител на 2022, заради благородната си кауза – от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове не само в региона, но и в цялата страна. Преди 11 г. Турхут Исмаил е поканен от свои приятели да се включи в изграждането на нов храм в село Дъбовица в Котленския балкан. Разказва, че бързо разбрал, че не се касае за обикновено строителство. Приел обаче предизвикателството и се включил в изграждането на храма. След време кметът на родното му село Искра му отправя ново предизвикателство – да възстанови рушащата се църква, построена през далечната 1882 година. Така до този момент Турхут е възстановил и/или построил 13 църкви и храмове в страната.

Кой ще бъде Будител на годината, ще стане ясно на 1 ноември.

Будител на годината“ е обществена кампания на БНР. Тя излъчва десет личности, вдъхновили околните, създали промяната и творили през годината добро. Създадена през 2014 г. от Ива Дойчинова, кампанията се взира в обществото и търси неговите съвременни будители.

Related Articles

100 нови електрически велосипеда са на разположение на бургазлии

Община Бургас закупи 100 електрически велосипеда, които могат да бъдат използвани на територията на града. Те са с олекотена алуминиева конструкция, което ги прави...

Откриха 4 зарядни станции за електромобили в Свиленград

Свиленград вече разполага с инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници и четири зарядни станции за електромобили. Съоръженията се намират на паркинга на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ