15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Архитект и строителен предприемач в номинациите за “Будител на годината” 2022

Стотици българи за поредна година се включиха със своите предложения в традиционната класация на БНР за определяне на най-достойния будител. Жури в състав проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова определи 10-те имена, белязали 2022 г. със своята будителска дейност.

Сред тях са и архитект Дора Иванова и строителният предприемач Турхут Исмаил.

Архитект Дора Иванова от 2015 г. е двигателят на каузата монументът Бузлуджа да бъде консервиран и отворен за посещение. Тя успява да обедини учени, изследователи, чужди и родни фондации, културната общественост, общини, за да завърши дейностите по стабилизиране на мозайките и обезопасяване на монумента. Очаква се той да започне да приема посетители през пролетта на 2023.

Строителният предприемач Турхут Исмаил също е сред номинираните за Будител на 2022, заради благородната си кауза – от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове не само в региона, но и в цялата страна. Преди 11 г. Турхут Исмаил е поканен от свои приятели да се включи в изграждането на нов храм в село Дъбовица в Котленския балкан. Разказва, че бързо разбрал, че не се касае за обикновено строителство. Приел обаче предизвикателството и се включил в изграждането на храма. След време кметът на родното му село Искра му отправя ново предизвикателство – да възстанови рушащата се църква, построена през далечната 1882 година. Така до този момент Турхут е възстановил и/или построил 13 църкви и храмове в страната.

Кой ще бъде Будител на годината, ще стане ясно на 1 ноември.

Будител на годината“ е обществена кампания на БНР. Тя излъчва десет личности, вдъхновили околните, създали промяната и творили през годината добро. Създадена през 2014 г. от Ива Дойчинова, кампанията се взира в обществото и търси неговите съвременни будители.

Related Articles

Проект: СО прави банка с всички инвестиционни намерения за строителство

Събирането на едно място на информация за всички инвестиционни намерения за строителство е планирано да стартира през април. Според столичния кмет целта е гражданите...

Нестандартно: Ученичка от Айтос направи Айфеловата кула от дървени пръчици

Вдъхновила се от френската култура и архитектура Дамла Кемик - ученичка от XII клас от Айтос направи макет на Айфеловата кула от 1000 дървени пръчици....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ