14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Архитектурната изложба „Тоталпроект“ представя непознатата българска модерност

Архитектурната изложба „Тоталпроект“ представя непознатата българска модерност чрез 6 различни като функция, типология и местоположение обекта в България, проектът сглобява идеалния град на следвоенната архитектурна модерност у нас. Основен фокус е цялостната концепция за свързаност между всички архитектурни нива: от градоустройство през пространство и конструкция до детайл и дизайн.

Какво е общото между архитектурата на град Лозница, Зона Б5, Художествената галерия и исторически музей в Казанлък, детска градина “Лозичка” в софийския квартал Лозенец, летището в Русе и пешеходната зона на Шумен? Всички те показват различни перспективи към следвоенната модерна архитектура у нас и са обекти в изложбата- копродукция на фондация “Ново архитектурно наследство” и РЦСИ “Топлоцентрала”. Тя може да бъде видяна от 29.06 до 21.08.2022 г. в галерията “Бял куб” в най-новото мултифункционално арт пространство на София.

Основна тема на изложбата с куратори арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева и координатор арх. Даяна Николова е все още силно непознатата архитектура на България след Втората световна война, представена в контекста на тоталното изкуство на следвоенната епоха и развитието на модерността. Обектите в изложбата са умишлено подбрани да бъдат относително непознати за широката публика, с различна функция, архитектура, стилистични особености и времева принадлежност. Търсен е елемент на откривателство и изненада. Всички обекти предлагат различен и по свой начин нов фокус към българската архитектура и градска среда и разказват различни истории. Изложбата е създадена изцяло от архитекти, но е насочена съвсем не само към такива.

ПРОГРАМА

29.06, 19:00 Откриване. Място: Галерия “Бял куб” на РЦСИ “Топлоцентрала”.

30.06, 17:30 Дискусия “Новото архитектурно наследство – предизвикателства и перспективи”, организирана съвместно с КАБ и РК София-град, Място: Сцена-бар в Топлоцентралата.

18 – 29.07, 18:00 Тематични вечери: Зона Б5, ДГ “Лозичка”, Лозница, Летище “Русе”, Пешеходна зона и Паметник “Създатели на българската държава”, Шумен, Художествена галерия и музей, Казанлък. Място: Сцена-бар в Топлоцентралата.

Related Articles

Подменят опасните дървета при храм-паметник „Александър Невски“ с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София експерти на дирекция „Зелени системи“ са констатирали на площада при храм-паметника „Александър Невски“...

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ