29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Архитекти и експерти обследват състоянието на Братската могила в Пловдив

„В края на миналата година, Община Пловдив възложи на Регионалния исторически музей да организира цялостното конструктивно обследване на Братската могила, за целта в бюджета на музея бяха гласувани средства в размер на 73 500 лв. В момента експерти, заедно с група архитекти извършват конструктивното обследване, заяви заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. То е разделено на два етапа. В Етап 1 се изследва реалното състояние на могилата, взимат се проби от стените, прави се геодезично, архитектурно и конструктивно обследване, като в края на юни, когато приключи договора, експертите ще представят доклад-становище какви проблеми има и предписание какви мерки трябва да се предприемат.

Етап 2 включва изготвяне на проект и КСС. Така при актуализацията ще знаем какъв финансов ресурс е необходим, за да може той да бъде осигурен и да се пристъпи към изготвяне на техническо задание и обявяване на обществена поръчка, какъвто е закона“, коментира Панов. Той допълни, че след ремонта по укрепване на съоръжението, ще се пристъпи към Етап 3 – възстановяване на скулптурните композиции. Счупените части и елементи от тях в момента се съхраняват в музея. Когато се извършат дейностите по укрепване и се възстановят композициите, Община Пловдив ще организира обществен дебат, относно възможностите за разширяването на функционалностите на сградата.

По договора за предварително проучване на обекта „Мемориален комплекс Братска могила“, в част Архитектурна се извършва: проучване на документация, заснемане, включващо ситуация, разпределения на ниво скулптурна галерия и ниво площад, софит, вертикални разрези, фасади, характерни детайли, изследване на патологиите, фотодокументация, изработване на задание за проектиране и др. Част „Конструктивна“ обхваща техническото обследване по отношение на установяване на якостните и деформационните свойства на материалите и др., които ще завършат с обобщени препоръки за възстановяване или усилване на отделните конструктивни елементи и групи от такива.

„Паметникът е открит официално на 9 септември 1974 г. в чест на 30-годишнината от деветосептемврийския преврат. След 1989 г. монументът е ограбван няколко пъти, като металните елементи от скулпторите се съхраняват в хранилищата на комплекса. През 2010 г. е имало инициатива за реконструкция на паметника в закрит арт център и концертна зала, която не е реализирана. Щастлив съм, че сега община Пловдив е предприела конкретни и реални дейности за възстановяване на мемориалния комплекс“, каза директорът на РИМ Стоян Иванов.

Мемориалният комплекс е изграден по проект на скулптора проф. Любомир Далчев и архитектите Любомир Шинков и Владимир Рангелов. Монументът символизира тракийска могила, а погледнат отгоре наподобява стилизиран каменен венец. Дългата 90 м скулптурна композиция е посветена на борбата за Освобождението от османска власт, Съединението на България, Септемврийското въстание и антифашистката борба. В средата на паметника е горял „вечен огън“. Пространството пред Братската могила е едно от популярните места за отдих и забавления в града. През последните няколко години, особено в годината на титлата Европейска столица на културата -2019 и след нея, там се проведоха множество културни инициативи – състезания, концерти, детски празници, изложби и др. Мястото бе използвано и за създаване на няколко филмови продукции от чуждестранни компании.

За Братската могила днес се грижи Историческият музей, а Общинското предприятие „Чистота“ поддържа гранита отвън и премахва графити. Могилата е отворена за посетители от понеделник до събота, включително, каза още директорът на музея Стоян Иванов.

Related Articles

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...

Осигуриха средства за ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца

Служебният кабинет осигури необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца. Правителственото решене е във връзка с писмо...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ